Zlatý hattrick v osmách dokonán

Je to doma! Devátý ročník závodu na Vltavě, který se jel 7. června v blízkosti Rašínova nábřeží, jednoznačně ukázal, kdo třetím rokem vládne ženským univerzitním osmám. Přes náročné rozjezdy se do finále probojovali i muži, kteří si opět po roce doveslovali pro stříbro.



Z pozice diváka se dosažený výsledek žen mohl zdát jednoznačný, a tudíž možná i poměrně snadný. Vždyť vítězná loď Univerzity Karlovy nechala druhou posádku z VUT Brno za sebou o několik sekund, bronz brala loď ČVUT.


Zlatá osma složená z výrazných veslařských osobností Stoklasová Lucie (FTVS), Hanzlová Barbora (FTVS), Neuhortová Kristýna (FTVS), Buzrlová Anežka (2. LF), Škvorová Tereza (PřF), Žabová Anna (1. LF), Kupková Johana (FTVS), Žabová Lucie (3. LF) a kormidelnice Olivíková Eliška (3. LF) nenechala nikoho na pochybách, že královnami v jednom z nejprestižnějších vysokoškolských sportů jsou veslařky z „Karlovky“.


„Převaha naší posádky byla tak výrazná, že by ani nevadilo, kdybych si k nim do lodě přisedl i já. Bylo vidět, jak se jim jelo lehce a na pohodu,“ reagoval s úsměvem bezprostředně po závodě Tomáš Zima, rektor UK. Patřil mezi první, kdo spěchal za zlatými sportovkyněmi s gratulací. „Jsem šťastný, že naše studentky obhájily loňské vítězství a doplnily svoji úspěšnost na Vltavě na zlatý hattrick. I stříbro mužské osmy je skvělé. Víc už se získat ani nedalo,“ netajil svou spokojenost rektor. Zkrátka bylo na první pohled znát, že obě medailová družstva měla letos na osmách skvělou formu. „Našim úspěšným sportovcům přeju, aby se stejnou lehkostí zvládli i zkouškové období, na jehož začátku se závody Univerzitních osem uskutečnily,“ popřál medailistům Zima.



O náročnosti mužské části Univerzitních osem svědčí i fakt, že do finále mohli postoupit pouze vítězové všech tří jízd a další dvě lodě s nejlepšími časy. Družstvo mužů si účast v bojích o medaile zajistilo právě vítězstvím ve třetí rozjížďce, kdy dosažený čas naznačoval, že půjde o horkého kandidáta na post nejvyšší. Ve finále si vyjeli stříbro.


Muži UK skončili těsně za první posádkou ČVUT (která byla jasným favoritem, neboť obhajovala loňské zlato), bronz vybojovali muži z ČZU. Mužská posádka zároveň brala titul akademických mistrů ČR, a to ve složení Fleissner Jan (FTVS), Zetek Matyáš (MFF), Slavík Martin (1. LF), Mařík Antonín (FTVS), Redr Andre (FTVS), Pivko Petr (PF), Tikal Matěj (FHS) a Jech Miroslav (FHS), kormidelnici jim dělala Procházková Adéla (FTVS).


Sluncem zalité závody na Vltavě letos doprovodila i kolize, po které musela být jedna rozjížďka mužů opakována a loď Univerzity Tomáše Bati diskvalifikována. Nebylo vzácností, že dráhu závodních lodí křižovaly výletní lodě, čluny a převoz. Ovšem i s těmito nástrahami se nakonec posádky vypořádaly. I když byly i letos závody na Vltavě mezinárodní, finále se stalo záležitostí pouze českých a moravských týmů.


B L A H O P Ř E J E M E !



Zhodnocení závodu na ČT sport


Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Daniel Vrabec


Poslední změna: 12. červen 2019 16:21 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám