16. Pražská muzejní noc na UK

Letošní Pražské muzejní noci přálo i počasí, na rozdíl od loňských přívalových lijáků, takže už pár minut před devatenáctou hodinou se na nádvoří Karolina scházeli zájemci o prohlídku jedné z nejstarších evropských univerzit. Své příznivce měly i jednotlivé fakulty UK.



Projít si unikátní prostory Karolina mohli návštěvníci až do jedné hodiny po půlnoci. Tuto nabídku jich využilo celkem 1256. Tradičně s největším zájmem se setkaly přednášky. Hned ta první Král Václav IV. jako donátor téměř do posledního místečka zaplnila Vlastenecký sál. Čemu se divit, když přednášejícím byl uznávaný historik umění, křesťanské ikonografie a středověkého malířství Jan Royt, prorektor UK. Své obdivovatele a posluchače ovšem měli i další přednášející: Jakub Jareš s přednáškou Univerzita Karlova před rokem 1989 a Blanka Zilynská, která vyprávěla o Devítkových letopočtech pražské středověké univerzity.



I tentokrát se potvrdilo, které místo ohromí každého příchozího. Velká aula. Když se v ní navíc dozvíte o historii žezel a talárů s názornou ukázkou a autentickou hudbou, pochopíte, proč na slavnostní události, jako jsou ku příkladu tradiční promoce, nelze jen tak zapomenout.


K vidění byly i poněkud komornější výstavy Karolinum v proměnách času či Archiv UK včera a dnes. Všem příchozím se pochopitelně otevřela také stálá expozice Historie Univerzity Karlovy v podzemí sídla rektorátu na Ovocném trhu. Bohatý program v Karolinu doplnil dětský koutek, prodejní stánek Nakladatelství Karolinum nebo Informačního, poradenského a sociálního centra Univerzity Karlovy.


Že návštěvníci odcházeli spokojeni a nabiti informacemi, za tím vězí skvělá připravenost všech pracovníků Ústavu dějin a archivu Univerzity Karlovy, organizátora akce v Karolinu.



Univerzita Karlova zvala zájemce i do dalších míst. Opět se tvořily zástupy před Muzeem normální a srovnávací anatomie 1. LF i Stomatologickým muzeem prof. Jana Jesenského; tam se kromě nabídky prohlídky expozice Historie stomatologie organizátoři zaměřili na prevenci, samovyšetření intimních částí těla nebo odbourání strachu z odběru krve.


Rotunda sv. Václava na Malostranském náměstí, to je osvěčený trumf Matematicko-fyzikální fakulty. Nejinak tomu bylo o muzejní noci. Vždyť šlo o jednu z mála vzácných příležitostí, kdy je možné prohlédnout si teprve v roce 2014 veřejnosti otevřenou unikátní historickou stavbu. K tomu si matfyzáci opět po roce pro malé i velké návštěvníky připravili zábavné hlavolamy a triky.


Přírodovědecká fakulta umožnila zájemcům nahlédnout třeba do setmělého tropického skleníku s výstavou sukulentů a kaktusů. S očekávaným zájmem se setkala prohlídka Knihovny chemie, interaktivní periodická tabulka, Chlupáčovo muzeum historie Země, Mineralogické muzeum, Hrdličkovo muzeum člověka nebo přednášky v Mapové sbírce.



Na viděnou za rok na 17. ročníku Pražské muzejní noci!


Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Hynek Glos

Datum: 9. 6. 2019


Poslední změna: 9. červen 2019 19:57 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám