Zápis ze zasedání Komise pro informační technologie AS UK 27. dubna 2021

Přítomní:

Anna Altová (PřF Mgr. Michael Glogr (PF), Bc. Andrej Farkaš (MFF), Samuel Kočiščák (MFF), MUDr. Anna Malečková (LFP), Mgr. Jan Pačes (PřF), Martin Ponteš (LFHK), Vojtěch Švandelík (MFF), Bc. Kristýna Švárová (FSV)

Hosté:

JBc. Aleš Houdek (ÚVT), Mgr. Martin Maňásek (ÚVT), Ing. Jakub Papírník (ÚVT)

Program:


  1. Úvodní slovo předsedy komise

  2. Využívání produktů Microsoft

  3. Různé


1. Úvodní slovo předsedy komise

Předseda komise Bc. Andrej Farkaš přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání komise, které se konalo prostřednictvím platformy MS Teams.

Bc. Farkaš se dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro IT ze dne 13. března 2021. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Využívání produktů Microsoft

Předseda komise Bc. Andrej Farkaš představil bod jednání. Uvedl, že polovina fakult je momentálně připojená k rámcové smlouvě, kterou zajistil RUK. Je otázka, co s druhou polovinou. Bc. Farkaš uvedl, že je v kontaktu s tajemníky těchto fakult a dotazy směřuje na ně. Nejčastější námitkou, kterou vznesli proti produktům Microsoft, byl tvar emailových adres. Bc. Farkaš požádal Bc. Houdka o komentář.


Bc. Houdek uvedl, že jde o záležitost organizační, nikoli technickou. Každý email musí být unikátní, proto byla použita čísla osob. Lze změnit tvar emailů, aliasů může být libovolné množství. Jediné, co je třeba vyřešit, je, jaká bude odchozí adresa, která musí být unikátní. MFF má nově svou speciální doménu, kterou používá pro Office 365. Doména je integrovaná přes jejich systém pro správu uživatelských účtů. Takový způsob by šel teoreticky použít pro všechny. Pokud se systém začne používat ve větším, je třeba se domluvit na tom, jak se to udělá časově. Co se týče tvaru, mnoho lidí má úvazek na více fakultách, proto není snadné říct, pro kterou fakultu má mít takový člověk email, protože odchozí alias musí mít člověk jen jeden.


Ponteš uvedl, že řešení by bylo mít unifikovanou koncovku @cuni.cz. Bc. Houdek uvedl, že fakulty toto řešení odmítají.


Bc. Farkaš navrhl využít MS Stream jako videotéku pro záznamy z distanční výuky. Bc. Houdek uvedl, že věc je složitější, jelikož MS mění politiku ohledně Stream a není doposud jasné, jaká bude.


Bc. Farkaš dále otevřel otázku slučování tenantů a jejich slučování. Bc. Houdek uvedl, že situaci komplikuje, že některé fakulty používají vlastní tenant. Některé fakulty ale deklarovaly, že pokud bude centrální tenant, využijí ho.


Švandelík se dotázal, zda lze mít na jednom tenantu schránku pro více fakult a zda chtějí zaměstnanci mít jeden email, pokud jsou zaměstnaní na více fakultách. V souvislosti s tím se dotázal, zda by nebylo jednodušší, aby měli email pro každou fakultu zvlášť. Bc. Houdek uvedl, že je možné udělat sdílené schránky, ale neví, kdo by to spravoval. Mgr. Maňásek doplnil, že by to znamenalo že člověk by měl tolik loginů, ke kolika fakultám přísluší. Bc. Houdek uvedl, že by každý login musel mít v takovém případě přidělenou licenci a bylo by těžké se v tom vyznat.


Bc. Farkaš se dotázal na podobnosti k obsahu smlouvy. Uvedl, že momentálně je to tak, že každá fakulta se musí sama přihlásit. Dotázal se, zda se smlouva automaticky obnovuje pro všechny fakulty ve stejný termín, či pro každou fakultu jindy. Ing. Papírník uvedl, že cena je vždy zafixovaná na celé období rámcové smlouvy, teď jsme ve druhém opakování rámcové smlouvy, proto se trochu změnila cena, protože Microsoft změnil svou cenovou politiku.


Bc. Farkaš uzavřel, že směřuje k návrhu, že by se to financovalo centrálně v Principech a rozpočítávalo by se to podle uživatelů. Žádná fakulta by neplatila víc, než platí nyní. Nevznikaly by pak částečné rámcové smlouvy a myslí si, že by to pomohlo při soutěžení licencí v dalším období.


Bc. Farkaš poděkoval zástupcům ÚVT za jejich komentář a otevřel obecnou rozpravu ke koncepci. Dotázal se členů komise, co si myslí o otázce centralizace.


Švandelík uvedl, že s myšlenkou centralizace souzní. Nejvíc se mu líbí myšlenka, že by ve WhoIs byla možnost vybrat si, které z přidělených aliasů chce používat.


Altová uvedla, že PřF využívá platformu Google a dotázala se, zda je technicky řešitelné a uživatelsky jednoduché, aby se Google účty provázaly s těmi od Microsoft. Bc. Farkaš poznamenal, že PřF je jediná fakulta, která používá jiný nástroj, než si platí. Jediný uživatelský problém by mohl být, že by to vypadalo jinak.


Mgr. Glogr uvedl, že si není jistý, že jde oddělit řešení cloudového úložiště a serveru emailu. Přijde mu absurdní platit za licence pro uživatelské účty na serverech Microsoft. Dovede si to představit u akademiků, ale studenti univerzitní/fakultní email nepoužívají. Bc. Farkaš poznamenal, že studentské licence jsou k akademickým licencím zadarmo.


Kočiščák uvedl, že mu přijde zajímavé, že fakulty jsou citlivé na mail. Vnímá to tak, že fakulty o úložisko či sharepoint nestojí.


Ponteš poznamenal, že v zákoně o vysokých školách je uvedeno, že studijní systém se užívá též pro komunikaci. Zda by přechod ke Google znamenal konec MS Office. Bc. Farkaš uvedl, že UK by přišla o všechny produkty Microsoftu. Ponteš poznamenal, že tudy cesta nevede. Dále by ho zajímalo, kdo je proti unifikovaným adresám.


Mgr. Pačes se přimluvil za to, aby komunikace probíhala prostřednictvím fakultních emailů. Jinak je složité se v komunikaci orientovat.


MUDr. Malečková uvedla, že nemá nic proti centralizaci, ale neví, jak to bude fungovat prakticky např. na LFP, kde se se studenty komunikuje na jejich soukromých emailech.


Bc. Farkaš uzavřel, že by komise měla tlačit na to, aby se věc týkala i studentů, tj. aby studenti pro studijní agendu používali univerzitní emaily. Druhá část závěrečného návrhu spočívá v myšlence, aby se licence nakupovaly pro všechny fakulty centrálně, aby každý student na UK dostával stejné produkty.

3. Různé

V tomto bodě nebyl vznesen žádný podnět.

Předseda komise Bc. Andrej Farkaš poděkoval přítomným za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK


Schválil: Bc. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK






Poslední změna: 25. říjen 2021 10:43 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám