Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 13. prosince 2021

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Martina Horáková (3.LF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Veronika Viktoria Matraszek (3.LF), Bc. Kristýna Švárová (FSV), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Mgr. Miroslav Čermák (FSV), Mgr. Jakub Horký (PF), Mgr. Jan Kretschmer (PřF), Mgr. Martin Lundák (FF), Daniel Steindler (PF)

Hosté:

JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D. (kvestor UK), doc. RNDr. Markéta Lopatková, Ph.D. (KR), Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), PaedDr. Jitka Jánošová, MBA (KaM), MUDr. Vojtěch Novotný (LFHK)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 8. listopadu 2021

  2. 2. Vyjádření k OR – pravidla přidělování startovacích bytů

  3. 3. KaM

    a. Dopisy vedení UK o situaci KaM

    b. Nominace kandidátů na členy Rady KaM

  4. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK.


1. Schválení zápisu ze zasedání dne 8. listopadu 2021

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 8. listopadu 2021 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Vyjádření k OR – pravidla přidělování startovacích bytů

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo doc. Lopatkové, předsedkyni komise pro přidělování startovacích bytů.


Doc. Lopatková uvedla, že nové opatření rektora upřesňuje skupinu lidí, kteří mají právo na startovací byty. Více se nově zohledňuje sociální aspekt namísto dřívější dvojkolejnosti, kdy se bral kromě sociálních podmínek ohled též na zásluhy. Druhým bodem je změna pravidel pro přiznávání z hlediska toho, co mají žadatelé splňovat. Problémy činila povinnost mít už rok úvazek na UK, aby mohl žadatel žádat, proto se navrhuje tento požadavek omezit. Žadatel nově musí mít smlouvu s UK, ale nemusí mít za sebou rok práce. Na to konto byla ale zvýšena podmínka výše úvazku. Třetí změna obsahuje administrativní zjednodušení.


Mgr. Glogr se dotázal, zda by vzhledem k tomu, že smlouva může být prodloužena jednou, nebylo ku prospěchu věci přezkoumávat splnění podmínek každý rok pro případ, že by někomu zanikl nárok. Doc. Lopatková upřesnila, že se předpokládá, že podmínky žadatel musí splňovat po celou dobu. V momentě, kdy je splňovat přestane, nájemní smlouva se ukončuje. Zatím se nesetkali s případem, kdy by žadatel při obnovení smlouvy již nesplňoval podmínky.


Mgr. Farkaš se dotázal kolik startovacích bytů UK poskytuje. Doc. Lopatková uvedla, že bytů je celkem 6. Jako alternativní možnost UK doporučuje využít manželské koleje.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK projednala návrh nového Opatření rektora – Pravidla pro přidělování startovacích bytů na Univerzitě Karlově a vyjádřila k němu kladné stanovisko.“

Přijato tichým souhlasem

3. KaM

a. Dopisy vedení UK o situaci KaM

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK stručně shrnul obsah dopisů a předal slovo dr. Jánošové.


Dr. Jánošová uvedla, že situace na KaM v průběhu letošního a minulého roku je velmi těžká. Už vznik samotné odborové organizace v červnu letošního roku je symbolem určité nespokojenosti, ale na druhou stranu i výrazem vůle záležitosti řešit. Podstatou dopisu odborů bylo to, že se zaměstnanci s očekáváním upínali na výběr nového ředitele KaM, od čehož očekávají změnu poměrů a chtěli být přítomni procesu výběru a mít možnost se podívat, jak probíhá. Opakovaně prosila pana kvestora, aby začlenil zaměstnance do výběrové komise, ten to však odmítl. Proto se rozhodli požádat pana rektora, aby mohli být alespoň tichými pozorovateli. Výběrového řízení se nakonec zúčastnila a může podpořit UK v tom, že bylo transparentní, objektivní a dvě kandidátky, které postoupily do posledního kola vystihují, co KaM potřebují.


Mgr. Hurdová uvedla, že jakožto jedna z kandidátek, které postoupily do posledního kola výběrového řízení, se s jeho zněním souhlasí.


Mgr. Farkaš uvedl, že výběrové řízení na ředitele KaM doprovázelo několik nestandartních okolností. Komise na začátku obdržela podklady 34 kandidátů a členové měli možnost vyjádřit své preferenční hlasy. Na základě těchto hlasů bylo 5 nejúspěšnějších kandidátů pozváno na osobní pohovor. Den před tímto pohovorem jedna kandidátka odstoupila a namísto ní byl dosazen náhradník, avšak nikoli podle seznamu úspěšnosti. Vybrán byl pan Bc. Oto Kult, a to na základě žádosti pana kvestora. Mgr. Farkaš proti tomu vyjádřil nesouhlas, protože pan Kult nezískal preferenční hlasy členů komise a jedná se o zásah do její činnosti změnou pravidel den před stěžejní fází výběrového řízení. Pan kvestor i pan kancléř reagovali v tom smyslu, že interní zaměstnanci by měli mít možnost předstoupit před výběrovou komisi, což by Mgr. Farkaš nerozporoval, pokud by to bylo avizováno na začátku výběrového řízení. Pan kvestor dále ve své reakci uvedl, že mu šlo i o zachování dobrých vztahů, protože Mgr. Hurdová jako interní vedoucí zaměstnanec pozvána byla. Bc. Kult se nakonec rozhodl odstoupit a výběrové řízení bylo dokončeno se čtyřmi uchazeči.

Mgr. Hurný coby člen výběrové komise potvrdil slova Mgr. Farkaše. Pokud by Bc. Kult neodstoupil, muselo by být výběrové řízení označeno za netransparentní.


JUDr. Horáček uvedl, že pozvání Bc. Kulta bylo intuitivní a rychlé řešení, kdy personální odbor požádal o to, zda by mohli být zařazeni oba interní kandidáti z ředitelství KaM. Nešlo o snahu manipulovat výběrové řízení, pouze o zdvořilou žádost, aby se výběrová komise zabývala oběma interními kandidáty, protože má za to, že to patří ke korporátní struktuře a u většiny zaměstnavatelů je to standardem. Zdůraznil, že on sám členem výběrové komise nebyl. Souhlasí s tím, že taková pravidla by bylo dobré nastavit dopředu. Za své intuitivní jednání se omlouvá a omluvil se i Bc. Kultovi, jehož pozici tímto znevýhodnil. Skutečně se však domnívá, že nadřízený by vždy měl mít právo požádat, aby se komise, které není členem, vyjádřila k nějakému kandidátovi a objektivně ho zhodnotila. Interní kandidáti by neměli být hodnoceni preferenčními hlasy a měli by být zváni z povahy věci. Váží si rozhodnutí pana Kulta, že z výběrového řízení odstoupil.


JUDr. Horáček se dále vyjádřil k obsahu dopisů. Uvedl, že ho celá situace mrzí, zejména to, že se najednou uvádí pouze negativa. Pro objektivní hodnocení by bylo dobré zmínit i věci kladné. V tuto chvíli, kdy je přítomna jedna z kandidátek na ředitelku KaM, se k této věci blíže nebude vyjadřovat.


Mgr. Glogr se dotázal na stav soudního řízení vedeného ve věci žaloby Ing. Macouna, kterou podal na UK kvůli neplatnému ukončení jeho pracovního poměru. JUDr. Horáček uvedl, že soudkyně strany odkázala na mediaci. S Ing. Macounem se setkali u mediátora a bylo velmi složité si vysvětlit, v čem vlastně mediace spočívá. Řešení mimosoudní cestou preferuje, ale právní zástupkyně Ing. Macouna nebyla ochotná do mediace vstoupit. Informovali o tom soud, který je následně znovu vyzval k mimosoudnímu řešení. Ing. Macoun je již zaměstnán na ČZU, čímž se změnila výše nároku, který může uplatňovat.


Mgr. Glogr se dále dotázal kdy vedení UK očekává jmenování nového ředitele KaM. JUDr. Horáček uvedl, že neví. Není členem komise, je mimo celý proces a nezná ani jméno druhé kandidátky. Mgr. Farkaš doplnil, že obě kandidátky mohou nastoupit hned poté, co se pan rektor rozhodne.


Mgr. Glogr se dále dotázal, zda je pravdivá informace v dopisu, že jsou na nově vytvořené pozice v rámci KaM dosazováni spřátelení lidé. JUDr. Horáček uvedl, že Bc. Kult i pan Votruba byli jmenováni do různých pozic ve vedení KaM, protože v danou chvíli nebyly tyto pozice obsazené nikým, kdo by je byl schopen vykonávat. Byli jmenováni na dobu určitou do jmenování nového ředitele KaM, který si v tomto směru vytvoří novou platformu řídících pracovníků. Pan rektor chtěl vypsat výběrové řízení na ředitele KaM tak, aby nově zvolená rektorka mohla jeho výběr ovlivnit.


Mgr. Hurný k průběhu výběrového řízení uvedl, že pokud by šlo o žádost pana kvestora o zařazení kandidáta, nebylo by to členům komise pouze oznámeno.

Mgr. Hurný dále k soudnímu jednání s Ing. Macounem uvedl, že mu přijde zvláštní, že vůbec připadá v úvahu nějaké vyrovnání s Ing. Macounem, kterému byl ukončen pracovní poměr na základě závažných skutečností zjištěných provedením auditu. JUDr. Horáček uvedl, že výpověď byla realizována relativně rychle a s omezeným množstvím informací. Další skutečnosti se vedení UK dozvědělo až posléze. Má za to, že vedení UK učinilo všechno pro to, aby výtky byly v souladu se zákonem a byly konzultovány s právním zástupcem. Ale neumí říct, jak se na to bude dívat soud. Mgr. Hurný poznamenal, že doufá, že pokud se bude Ing. Macounovi něco platit, nezatíží to rozpočet KaM. Mgr. Glogr apeloval na to, aby protinároky byly vůči Ing. Macounovi uplatněny co nejdříve, aby nedošlo k promlčení. JUDr. Horáček uvedl, že by byl rád, aby s uplatňovanými nároky byla srozuměna i nová ředitelka KaM.


Mgr. Farkaš k průběhu výběrového řízení upozornil, že interních kandidátů tam bylo více, ale žádost JUDr. Horáčka se týkala výhradně Bc. Kulta. JUDr. Horáček upřesnil, že hovořil o interních kandidátech na úrovni ředitele.


Mgr. Farkaš dále uvedl, že ad hoc komise pro KaM se o výběrovém řízení na ředitele KaM dozvěděla až z úřední desky, přestože bylo přislíbeno, že parametry výběrového řízení budou s touto komisí konzultovány.


Mgr. Farkaš se dále zeptal, zda je JUDr. Horáček obeznámen s opatřením ředitele KaM č. 22/2016, které o žádné výjimce z konání výběrového řízení na pozice vedoucích oborného útvaru ředitelství KaM či organizační jednotky nehovoří. JUDr. Horáček uvedl, že pan Votruba je na své pozici dočasně jako náhrada a je pouze pověřen na jeden rok. U pana Kulta šlo o situaci, kterou rovněž bylo potřeba s ohledem na zjištěné skutečnosti řešit velmi rychle a JUDr. Horáček potřeboval tým lidí, kteří ji s ním řešit budou a on se na ně bude moci spolehnout. Nepřipadá mu korektní se nyní na základě dopisu zabývat pouze věcmi, které byly špatně. Byl by rád, kdyby se věci hodnotily trochu objektivněji. Bude rád, když někdo 1. ledna 2022 funkci ředitele KaM převezme a bude se jí věnovat. Mgr. Farkaš uvedl, že Sociální komise AS UK má být o informovaná a momentálně je informovaná pouze o problémech, takže řeší problémy. Dále poznamenal, že Sociální komisi AS UK má informovat především její zástupce v Radě KaM.


Mgr. Hurdová uvedla, že v polovině října proběhlo jednání se zaměstnanci KaM, kde byl JUDr. Horáček na problémy s výběrem kandidátů na jednotlivé pozice upozorněn, ale žádná náprava nebyla učiněna. JUDr. Horáček uvedl, že to nebude dále komentovat.


Mgr. Farkaš podotkl, že když se věc řeší ad hoc, musí se také začít připravovat řešení trvalé. JUDr. Horáček uvedl, že od října se vědělo, že bude vypsáno místo nového ředitele a toto bude v jeho kompetenci.


Dr. Jánošová uvedla, že rychlé, intuitivní a bezmyšlenkovité řešení jí k osobě JUDr. Horáčka, kterého si váží jako manažera a právníka, nesedí. JUDr. Horáček uvedl, že jednal v návaznosti na email pana kancléře, který obsahoval informaci o tom, že budou pozváni všichni interní kandidáti, proto v překvapení takto zareagoval.

Dr. Jánošová dále uvedla, že zazněla slova týkající se centrální ubytovací kanceláře v tom smyslu, že přijatá opatření neovlivnila kvalitu poskytovaných služeb. První kroky, které v rámci tohoto projektu byly uskutečněny, byla personální redukce, což kvalitu služeb ovlivnilo. Dále uvedla, že ji zaráží, že JUDr. Horáček se zaměstnanci KaM nekomunikoval a nebyl k zastižení. Dále uvedla, že se domnívá, že na absolvování výběrových řízení bylo dost času a bylo možné je absolvovat. JUDr. Horáček uvedl, že být pověřen funkcí ředitele KaM nelze stíhat s funkcí kvestora. Mrzí ho, že řízení nebylo vypsáno dřív, ale jak už uvedl, mělo to své důvody, např. vzhledem k volbě nové rektorky.


Mgr. Farkaš navrhl doporučit předsednictvu AS UK zařadit bod KaM na program prosincového zasedání AS UK. Mgr. Hurný toto podpořil.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyzývá vedení UK k urychlenému dokončení výběrového řízení na ředitele Kolejí a menz UK a jeho jmenování.“

13 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje zařazení bodu ke Kolejím a menzám UK a souvisejícími doručenými dopisy a dalšími okolnostmi na program zasedání AS UK dne 17. prosince 2021.“

12 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

b. Nominace kandidátů na členy Rady KaM

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a navrhl komisi pro tajné hlasování ve složení: Mgr. Miroslav Čermák, Mgr. Jakub Horký, Mgr. David Hurný.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK volí komisi pro tajné hlasování ve složení Mgr. Miroslav Čermák, Mgr. Jakub Horký, Mgr. David Hurný.“

11 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato


Navrženi byli: Bc. Nikoleta Anderlová (PřF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Martin Lundák (FF). Všichni navržení vyjádřili souhlas s nominací.


Proběhlo tajné hlasování. Bc. Nikoleta Anderlová obdržela 11 hlasů, Mgr. Michael Glogr obdržel 7 hlasů a Mgr. Martin Lundák obdržel 4 hlasy.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK nominuje do Rady KaM Bc. Nikoletu Anderlovou (PřF) a Mgr. Michaela Glogra (PF).“

Přijato

4. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK






Poslední změna: 20. leden 2022 14:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám