Zápis ze zasedání Komise pro informační technologie AS UK ze dne 22. června 2022

Přítomni: Bc. Marek Boňko (FSV), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Lukáš Nowak (MFF)


Přítomni online: Mgr. Anna Altová (PřF), Lalia-Irena Diopová (HTF), Bc. Dominika Erbeková (PedF), Alexandr Stropek (PedF), Bc. Vojtěch Švandelík (MFF), RNDr. Daniel Toropila, Ph.D. (RUK)


Hosté: Mgr. Martin Maňásek (ÚVT), PhDr. Radka Římanová, Ph.D. (RUK), Štěpánka Fikaisová (ÚVT)

Program:

  1. Úvodní slovo předsedy komise

  2. EIZ v letech 2023 – 2027

  3. Výroční zpráva ÚKUK

  4. Finální dokument inovací SIS v NPO

  5. Resty z minulých komisí

  6. Různé


1. Úvodní slovo předsedy komise

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání komise.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro IT ze dne 11. května 2022. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. EIZ v letech 2023 – 2027

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš uvedl bod jednání a předal slovo dr. Římanové.


Dr. Římanová uvedla, že nákup probíhá prostřednictvím Národní technické knihovny, která provozuje Národní licenční centrum, které databáze nakupuje centrálně, aby mohla být uplatněna množstevní sleva. V rámci toho jou realizovány veřejné zakázky pro dané databáze. V této chvíli rámcová smlouva uvádí, o které EIZ bude mít UK závazný zájem do roku 2027. Národní technická knihovna sdělila indikativní ceny a na základě toho se UK rozhodne, zda na podmínky přistoupí. Následně je soutěženo podle finančního objemu celé zakázky, proto je rozhodnutí závazné. Fakulty i AS UK byly zapojeny do procesu již v březnu 2021. V prvním pololetí se pracovní skupina zaměřila na to, jak jsou které zdroje důležité pro kvalitu výzkumu a studia na UK. K velkým kompromisům docházelo zejména s ohledem na zdroje pro lékařské fakulty.


Mgr. Nowak se dotázal, zda se kontroluje, jak jsou využívané tokeny na open access, aby se neplatily zbytečně. Dr. Římanová uvedla, že samozřejmě, je k tomu k dispozici každoroční report. Navržený počet tokenů je výrazně vyšší než v současném předplatném, počet open access článků dramaticky stoupá.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda je přihlašování do databází přesměrováno na naše LDAP, aby to motivovalo studenty používat univerzitní emailové adresy. Dr. Římanová uvedla, že bude ráda, pokud se toto podaří. Jakmile se objevují domény jiného typu než cuni, je to problém. Nechce říkat, že bez univerzitního emailu se nejde přihlásit, protože to není pravda.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK Komise pro IT AS UK projednala s kladným stanoviskem materiál "Příprava Rámcové smlouvy o centralizovaném zadávání 2023–2027". Komise doporučuje, aby bylo přihlašování k EIZ realizováno pomocí jednotných emailů na UK.

4 pro prezenčně/5 pro distančně – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno tichým souhlasem

3. Výroční zpráva ÚKUK

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš uvedl tento bod a předal slovo dr. Římanové.


Dr. Římanová představila předloženou Výroční zprávu ÚKUK a poděkovala všem, kteří služby ÚKUK využívají a dávají zpětnou vazbu. Zavedení knihovního systému považuje za obrovský úspěch. Migrace dat musela proběhnout v srpnu a povedlo se. Stejně tak se povedlo etablovat Centrum pro open science.


Mgr. Farkaš se dotázal, kdy bude připravené propojení knihovního systému s modulem „závěrečné práce“ v SIS. Dr. Římanová uvedla, že už je. Když je v SIS odevzdána závěrečná práce, je obhájena a opatřena posudky, fakultní referent dá pokyn a práce se objeví v knihovním systému včetně všech příloh.


Mgr. Farkaš se dále dotázal, jaký je časový horizont projektu přípravy repozitáře vědeckých dat. Dr. Římanová uvedla, že do přípravy vstoupilo MŠMT a operační program OP-JAK, který naplánoval výzvu na financování těchto repozitářů. Pracovní skupina na tom intenzivně pracuje. Vzhledem k oborovým specifikům by vybudování institucionálního repozitáře nebyla funkční cesta a vyčkává se, jak přesně bude formulována výzva OP-JAK.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK Komise pro IT AS UK bere na vědomí materiál Zpráva o činnosti Ústřední knihovny v roce 2021.

4 pro prezenčně/5 pro distančně – 0 proti – 0 zdrž.

4. Finální dokument inovací SIS v NPO

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš představil bod jednání a předal slovo Mgr. Maňáskovi.


Mgr. Maňásek uvedl, že dokument není prozatím úplně finální, ale je shrnuje situaci, ve které se nyní nacházíme. Místo rámcové smlouvy se vedení rozhodlo jít cestou dynamického nákupního systému. Výhoda je, že tento systém je otevřenější a UK není vázána dobou 4 let. Hodnota, která je v materiálu uvedená, se dá nevyčerpat, případně zvýšit. Další výhoda je, že UK nemusí přesně stanovit hodnotící kritéria pro mini tendery. Ještě není rozhodnuto, zda proběhnou předběžné tržní konzultace. Prof. Skopal doplnil, že přes prázdniny je v plánu připravit první průkopový mini modul, na kterém by se vyzkoušela komunikace a nástroje, které je v plánu zapojit. Konzultuje se rovněž zapojení doktoranda z MFF na částečný úvazek, který bude načítat materiály a připraví návod zadání pro dodavatele, které bude muset být technického charakteru.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí materiál "Zásadní inovace studijního informačního systému UK v rámci Národního plánu obnovy" a doporučuje vykonání předběžných tržních konzultací.

4 pro prezenčně/5 pro distančně – 0 proti – 0 zdrž.

5. Resty z minulých komisí

Mgr. Farkaš se dotázal, zda již došlo k přerodu na nový tvar emailů. Mgr. Maňásek uvedl, že bohužel nedošlo, ale mohlo by to být do konce června.


Mgr. Farkaš se dále dotázal, zda došlo k nějakému posunu v oblasti vícejazyčnosti softwarů. Mgr. Maňásek uvedl, že ve WhoIs je přeložená část popisků přístupná anonymnímu uživateli. Data z databáze z hlediska organizační struktury přeložena nejsou a je otázka, jak k tomu přistoupit. Nabízí se možnost databázi přeložit centrálně a neumožnit fakultám, aby do toho zasahovaly nebo nechat překlad na nich. Mgr. Farkaš navrhl, aby komise přijala podnět začlenit do hodnotícího kritéria v rámci Principů pro rozdělování příspěvků a dotací pro rok 2023 „vícejazyčnost prostředí“ poskytování překladů informací v informačních systémech.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK doporučuje vedení UK, aby v kritériu „vícejazyčnosti prostředí“ v Principech pro rozdělování příspěvků a dotací pro rok 2023 bylo hodnoceno také poskytování překladů dat do informačních systémů.

4 pro prezenčně/5 pro distančně – 0 proti – 0 zdrž.

6. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš poděkoval přítomným za účast a zasedání ukončil.



Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Schválil: Mgr. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK





Poslední změna: 10. leden 2023 20:18 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám