Zveme na třetí pokračování akce Hřeje mě pohyb

Sportovně-charitativní akce Hřeje mě pohyb si na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy vybudovala již svou tradici, přestože začala teprve na jaře loňského roku. Letošní třetí pokračování odstartuje v neděli 2. dubna 2023 v 11 hodin. Tentokrát poběžíme v areálu fakulty na pražském Veleslavíně na podporu obětem zemětřesení v Turecku a Sýrii.

 

V rámci akce Hřeje mě pohyb budou mít v neděli 2. dubna od 11 hodin dopoledne až do večera účastníci možnost zapojit se do běhu štafet i jednotlivců s cílem uběhnout společně celkem 2 303 kilometrů. „Právě tak dlouhá je trasa z Prahy do Ankary směrem k tureckému městu Gaziantep v provincii Malatya, kde se nacházelo jedno z epicenter ničivého zemětřesení. To si do začátku března vyžádalo v Turecku a sousední Sýrii téměř 50 tisíc obětí.Chtěli bychom společnými silami absolvovat co nejdelší úsek této trasy a tím vyjádřit úctu obětem a podporu postiženým a jejich rodinám. Současně chceme vyzvat jednotlivce a organizace, aby přispěli finančními prostředky prostřednictvím příslušných sbírek či nadací,“ popisuje smysl akce Aleš Vlk, proděkan pro vnější vztahy a rozvoj fakulty.


Všichni milovníci pohybu jsou srdečně zváni

Do běhu se může zapojit každý, kdo má chuť podpořit své zdraví a dobrou věc. „Zveme studenty a zaměstnance všech fakult Univerzity Karlovy, ostatních vysokých, středních či základních škol, celé rodiny či zkrátka kohokoliv, kdo má zájem si zaběhat a přispět svými kilometry k uběhnutí trasy Praha–Ankara. Chceme zapojit i zahraniční účastníky a také osoby se zdravotním či jiným znevýhodněním. Přivítáme, když si různé instituce postaví své vlastní týmy,“ vyzívá k účasti na akci Lenka Henebergová, proděkanka pro internacionalizaci, která vloni na jaře celou akci iniciovala. Startovné se neplatí, zájemci se mohou registrovat online na stránkách fakulty. Přijít lze ale i bez registrace.


Doprovodný program a hosté

Kromě samotného běhu bude pro dospělé i děti připraven také doprovodný program, a to především cvičení a pohybové aktivity: relaxační cvičení, testovací stánek s běžeckými botami či různá cvičení pro děti. V případě nepříznivého počasí budou doprovodné aktivity probíhat v nafukovací hale. Akce se zúčastní také zajímaví hosté z řad známých osobností. Patří mezi ně například český spisovatel, publicista, nakladatel a cestovatel Martin Vopěnka, paralympionik Michal Stark, běžec Ondřej Fejfar a další. Registrace začíná v 11 hodin, slavnostní start bude ve 12:00. Poběžíme přibližně do 17:00, kdy bude zakončení celé akce. Postupně budeme program akce aktualizovat. 


Partneři akce

K akci se připojilo několik důležitých partnerů. Kromě společnosti KPMG a Balance Clubu Brumlovka jsou partnery také On Running (stánek s běžeckými botami), ALPA (hřejivé emulze), JOXTY (proteinové chipsy) a Apex for Climbing. Pitný režim pro běžce již tradičně zajistí MATTONI. Mediálními partnery jsou kromě univerzitního magazínu UK Forum také Magazín RUN, Večerní Praha.cz, deník METRO a Behej.com. O charitativní stránku akce je postaráno díky Člověku v tísni. Všichni, kteří se zúčastní, ale i ti, kteří chtějí naše aktivity pouze podpořit, mohou přispět na finanční sbírku pro postižené zemětřesením v Turecku a Sýrii prostřednictvím speciálně vygenerovaného QR kódu.


Pohyb spojuje již potřetí

Díky akci Hřeje mě pohyb se v areálu fakulty běželo vloni již dvakrát. Poprvé se akce konala v březnu ve spolupráci s Erasmus Student Network Czech Republic. Účastníci dokázali během čtyř a půl hodiny společně zaběhnout 1264 km, tedy vzdálenost mezi Prahou a Kyjevem. Tím chtěli podpořit boj Ukrajiny proti ruské agresi. Podzimní běhání se uskutečnilo v září, kdy téměř 500 běžců a běžkyň společnými silami zvládlo překonat vzdálenost z Bruselu až do Kyjeva – tedy 1989 km. Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy plánuje pokračovat a sportovně-charitativní akci Hřeje mě pohyb pořádat dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.


70 let v pohybu

Letošní jarní i podzimní Hřeje mě pohyb se koná v rámci oslav 70 let od vzniku fakulty, které mám motto 70 LET V POHYBU | 1953-2023. V roce 1953 byl založen Institut tělesné výchovy a sportu, který se v roce 1959 stal součástí Univerzity Karlovy a v roce 1965 byl změněn na fakultu. Výročí fakulta slaví například slavnostním zasedáním v Karolinu, setkáním všech absolventů ve fakultním areálu či odbornou


konferencí s názvem Měníme svět pohybem. Informace o průběhu oslav budou postupně zveřejňovány na webu fakulty.


Tisková zpráva ke stažení ZDE


Kontakt pro média:

Aleš Vlk, proděkan pro vnější vztahy a rozvoj

Tel.: 607 908035

E-mail: vnejsivztahy@ftvs.cuni.cz

UNIVERZITA KARLOVA

Fakulta tělesné výchovy a sportu

José Martího 269/31

162 52 - Praha 6 – Veleslavín

www.ftvs.cuni.cz



Poslední změna: 30. březen 2023 09:58 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám