Zápis ze zasedání Komise pro informační technologie AS UK ze dne 26. dubna 2023

Přítomni:Mgr. Anna Altová (PřF), Bc. Dominika Erbeková (PedF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Martina Horáková (3.LF), PharmDr. Eduard Jirkovský, Ph.D. (FaF), David Kverka (LFP), Karel Mikulčák (LFP), RNDr. Daniel Toropila, Ph.D. (ÚVT) | Matouš Ettler (FSV), Mgr. Jakub Horký (PF), Jan Vavřiník (FHS)


Omluveni: Bc. Marek Boňko (FSV)


Hosté: Mgr. Jitka Jančíková (OSS), Mgr. Jan Jindra (KR), Mgr. Marek Kalika, Ph.D. (ÚVT), Mgr. Martin Maňásek (kvestor UK), Mgr. Jaroslav Pěnička (ÚKUK), Mgr. Alexandra Polášková (ÚKUK), PhDr. Radka Římanová, Ph.D. (ÚKUK), prof. RNDr. Tomáš Skopal, Ph.D. (KR)

Program:

1. Úvodní slovo předsedy komise

2. Elektronické dodatky k diplomům

3. Postupy v digitalizaci a napojení na základní registry

4. Postup v open data repository

5. E-learning na UK a jeho vize v budoucnosti, systém Moodle

6. Zprávy z CePit a think-thanku prorektora pro IT

7. Různé

1. Úvodní slovo předsedy komise

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání komise.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro IT ze dne 15. března 2023. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Elektronické dodatky k diplomům

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš připomněl projednávání tohoto bodu v květnu 2022 a předal slovo Mgr. Jindrovi.


Mgr. Jindra uvedl, že aktuální problém není technický. ÚVT čeká na zadání, které vedení UK nebylo schopno vydefinovat, protože navazuje na složitou legislativu. Situace na UK je složitější než na MUNI, kde vydávají elektronickou kopii diplomu. Na UK se navíc diplomy vydávají v latině. MŠMT až po interních jednáních vydá kladné stanovisko k tomu, že UK může vydávat elektronické diplomy v anglickém a českém jazyce, očekává se 9. května, kdy uplyne lhůta. Interní právní analýza potvrdila, že UK by v takovém případě mohla vydávat diplomy nadále i v latině. Technické řešení je připravené, ale ÚVT ho ještě nemá.


Mgr. Farkaš požádal, aby byla komise notifikována až přijde kladné stanovisko od MŠMT. Na další komisi bude zařazen bod elektronické podpisy.


Mgr. Farkaš se dále dotázal na přístup k elektronickým diplomům po absolvování studia. Mgr. Jindra uvedl, že poslední diskutovaná verze technického řešení počítá s tím, že ve chvíli, kdy bude dokument vygenerován ze systému. Poslední varianta byla prostřednictvím přihlášení do SIS a následné generování diplomu ze SIS, ale závisí to na tom, že absolvent bude mít přihlašovací údaje do CAS. Prof. Skopal uvedl, že by bylo jednodušší mít diplom vygenerovaný dopředu, aby se nečerpaly kvóty podpisů. Dr. Kalika uvedl, že alternativním řešení je přihlašování identitou občana.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí informace o postupu v oblasti elektronických dodatků k diplomu.

Schváleno tichým souhlasem

3. Postupy v digitalizaci a napojení na základní registry

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš uvedl tento bod a předal slovo Mgr. Jančíkové.


Mgr. Jančíková uvedla, že k 1. 1. 2025 bude mít UK právo činit řadu digitálních úkonů, od uživatelů nebudou požadovány údaje, které budou moci být získávány ze základních registrů. UK se bude na registry připojovat jen tam, kde bude vystupovat jako orgán veřejné moci. Bude poskytovat jen ty úkony, které jsou definovány v katalogu služeb. Plánem na letošní rok je zmapování úkonů, které UK bude jako orgán veřejné moci nabízet. Proces napojení zrychlil projekt SDG, ke konci srpna by UK měla mít zhotoveny dva výstupy projektu – elektronickou přihlášku ke studiu a elektronickou žádost o přiznání stipendia. V současné době podává ÚVT žádosti o registraci do základních registrů. K projektu SDG je potřeba možnost identifikace přes NIA.


Mgr. Farkaš se dotázal, jak bude reálně fungovat elektronická přihláška ke studiu, zda půjde o nový modul nebo existující modul v SIS 4. Dále se dotázal, k jaké dojde úpravě aplikace, přes kterou se podávají žádosti o stipendium. Dr. Kalika uvedl, že dojde k napojení aktuálního modulu v SIS 4 na základní registr. Co se týče žádostí o stipendium, nelze nyní přesně odpovědět. Mgr. Maňásek doplnil, že přihláška je reálně modul v SIS 3 a pořád se drobně rozvíjí a upravuje.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí informace o postupu v digitalizaci a napojení na základní registry.

Schváleno tichým souhlasem

4. Postupy v open data repository

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš představil bod jednání a předal slovo dr. Římanové.


Dr. Římanová uvedla, že aktuálně se chystá první verze strategie k výzkumným datům a strategie k open science, aktuálně jí připomínkuje ÚVT. S kolegy z MFF se dohodli, že pro softwarové prostředí datového repozitáře bude použit software DSpace. Proběhla první analýza metadatového schématu a pracovního workflow pro data. Bude pro to použita institucionální DOI licence, zároveň bude identifikovaný ORCiD. V létě proběhne instalace na MFF a od září bude zaveden hardware, který vytváří ÚVT. V rámci Principů pro rozdělování principů a dotací na to byla vyčleněna samostatná kapitola. V prosinci se začnou školit první zaměstnanci pro ukládání datových sad. Dr. Římanová dále informovala o iniciative EOSC v rámci projektu OP-JAK, jehož jediným řešitelem projektu bude CESNET. UK bude řešit národní repozitářovou platformu. Zhruba v lednu až únoru 2024 bude představeno nové rozhraní.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda se budou archivovat i data z probíhajících výzkumů. Dr. Římanová uvedla, že archivovat se budou jen ukončené výzkumy, DOI se přiděluje automaticky. Dále uvedla, že UK Point bude pořádat přednášky pro doktorandy na téma nakládání s výzkumnými daty.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí informace o postupu v oblasti open data repository.

Schváleno tichým souhlasem

5. E-learning na UK a jeho vize v budoucnosti, systém Moodle

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš představil bod jednání a předal slovo Mgr. Poláškové.


Mgr. Polášková uvedla, že aktuálně Moodle funguje na více serverech, což rozkládá zátěž, ÚVT řeší rozšíření serverové kapacity. Lékařské fakulty využívají Moodle i pro přijímačky. S napojením Moodle na SIS se počítá při plném spuštění. V rámci Ústřední knihovny UK probíhají o používání Moodle školení pro pedagogy. Mgr. Pěnička doplnil, že některé kurzy budou díky němu propojeny v rámci aliance 4EU+. Vyvíjí se také nový systém pro správu videí.


Mgr. Farkaš se dotázal na časový rámec přechodu z testovacího prostředí na jeden společný server. Mgr. Polášková uvedla, že to záleží na vývoji nového SIS, resp. příslušného modulu.


Dr. Římanová uvedla, že e-learning není jen Moodle. Prof. Skopal k tomu poznamenal, že by ÚKUK mohla koupit profesionální licenci ChatGPT.


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí informace o e-learningu a jeho vizi v budoucnosti.

Schváleno tichým souhlasem

6. Zprávy z CePit a think-thanku prorektora pro IT

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš uvedl, že zadávací dokumentace k prvním modulům nového SIS je téměř kompletní. Dále uvedl, že náklady na SIS byly navýšené na reálnou částku, kterou UK na SIS vynakládá každý rok.  V rámci CePit se řešil modul cestovních příkazů, už je také dán časový rámec pro zavedení help desku (červen).


Usnesení:

Komise pro IT AS UK bere na vědomí informace z CePit a think tanku prorektora pro IT.

Schváleno tichým souhlasem

7. Různé

Mgr. Farkaš se dotázal, v jakém stavu je školení zaměstnanců v oblasti kybernetické bezpečnosti.Mgr. Jindra uvedl, že školení by mělo proběhnout na přelomu dubna a května, za tím účelem byl nakoupen a implementován nový modul do Moodle, který umožní notifikaci, emailové rozeslání kurzu, vyhodnocení a další funkcionality. Dá se to použít na všech fakultách a součástech. Pilotně bude tento modul použit a vyhodnocen právě pro školení kybernetické bezpečnosti, pokud to příští týden schválí KR, spuštěno to bude v průběhu května pro zhruba 500 zaměstnanců. Mgr. Jindra dále informoval o vývoji bezpečnostní příručky, na příští komisi bude předložena k připomínkování. V přípravě je také revize opatření rektora k zásadám kybernetické bezpečnosti, bude vydán zastřešující dokument, bezpečnostní příručka bude také vydána jako opatření rektora. Mgr. Farkaš požádal, aby komise obdržela přehled o výsledcích testu, od prvních 500 zaměstnanců by se měla sebrat zpětná vazba.


Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš poděkoval přítomným za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Schválil: Mgr. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK





Poslední změna: 8. listopad 2023 16:14 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám