Univerzita Karlova se připojuje k celosvětové kampani OSN „Orange the World“

English see bellow


Praha, 22. 11. 2023 – Od 25. listopadu, Mezinárodního dne boje proti násilí na ženách, až do 10. prosince, Dne lidských práv, probíhá celosvětová kampaň OSN, která upozorňuje na problematiku genderově podmíněného násilí. Univerzita Karlova se k ní letos aktivně připojuje několika aktivitami, z nichž první proběhne již v předvečer oficiálního zahájení, a to 24. listopadu.


„Vytváření bezpečného prostředí, kde žádná forma násilí nemá své místo, je pro naši univerzitu prioritou. Připravená kampaň nabídne pro studující i pro zaměstnance zajímavé akce, na které bych chtěla všechny pozvat. Děkuji všem, kteří se aktivně podílejí na zviditelnění důležitého tématu aktivit proti násilí a podporují tak pozitivní změnu nejen v akademickém prostředí, ale i v celé společnosti,“ hodnotí plánovanou kampaň rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.


Zahájení kampaně proběhne formou panelové diskuse na téma „Role univerzit v prevenci genderově podmíněného násilí“, na jejíž úvod promluví rektorka Milena Králíčková a také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Pozvánku do diskuse přijali Irena Smetáčková, předsedkyně Rady pro rovné příležitosti UK, vedoucí katedry psychologie na PedF UK a členka Rady vlády pro rovnost žen a mužů, dále Branislava Marvánová Vargová, vedoucí centra ROSA, které poskytuje pomoc ženám, které zažívají násilí ve vztazích, zároveň předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách Rady vlády pro rovnost žen a mužů, Daniel Bartoň, advokát, člen Rady pro rovné příležitosti UK, vyučující na ETF UK a také člen uvedeného Výboru Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Účast přislíbila také Eva Oliva, zástupkyně studentské Iniciativy Nahlas a také členka týmu NKC gender a věda Sociologického ústavu AV ČR. Akce se koná 24. listopadu od 13:00 v Celetné 13. Více informací včetně registrace jsou k nalezení na tomto odkazu.


V Mezinárodní den boje proti násilí na ženách 25. listopadu bude Karolinum stejně jako v loňském roce osvětleno oranžovou barvou na podporu kampaně a vyjádření sounáležitosti s její myšlenkou, tedy že genderově podmíněné násilí nelze tolerovat.


Další akcí kampaně je panelová diskuse „Univerzita – místo pro aktivismus?“, kde budou problematizovány hranice aktivismu, který patří do akademického prostředí, a vztah aktivismu a třetí role univerzity, to vše nahlíženo v kontextu genderově podmíněného násilí. Debatovat budou Michael Hauser, filosof, pedagog, překladatel, který se odborně tématu aktivismu věnuje, Petr Pavlík, vyučující genderových studií na FHS UK, a Tatiana Chavalková Badurová, zástupkyně studujících FHS UK stojící za organizací osvětových akcí FHSafe. Diskuse se koná 6. prosince od 16:00 ve Studijním klubu Celetná, Celetná 20.


Závěrečnou akcí kampaně bude setkání zahraničních vědkyň, které působí na UK, v Kampusu Hybernská. U příležitosti Dne lidských práv, jímž se celá kampaň uzavírá, budou diskutovat o právech a postavení žen v zemích svého původu ve srovnání s Českem, o tom, jaký vnímají v této problematice vývoj a jaké další aspekty nerovnosti ovlivňují. Setkání proběhne v anglickém jazyce, diskusi bude moderovat Věra Sokolová, děkanka FHS UK, místopředsedkyně pracovní skupiny pro rovnost a diverzitu Coimbra Group. Setkání proběhne 8. prosince od 17:00 v Kampusu Hybernská, sál 3A.


Osobní setkání doplní online rovina kampaně, která se zaměří na propagaci ombudsmanství v rámci univerzity, jakožto nástroje pro prevenci a řešení případů genderově podmíněného násilí.


Kompletní aktualizované informace o kampani jsou k dispozici zde.


Tisková zpráva ke stažení zde.


Univerzita Karlova

· založena v roce 1348

· 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni)

· 8 800 zaměstnankyň a zaměstnanců

· 51 000 studentek a studentů

· 8 000 absolventek a absolventů ročně

· 16 000 účastnic a účastníků kurzů celoživotního vzdělávání ročně

· 86. místo v žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024




Orange as a symbol of a world without violence: Charles University joins the UN's global campaign "Orange the World" or 16 Days of Activism against Violence Against Women



Prague, 24 November 2023 - From 25 November, the International Day for the Elimination of Violence against Women, until 10 December, Human Rights Day, a global UN campaign is underway to draw attention to the issue of gender-based violence. This year, Charles University is actively joining the campaign with several activities, the first of which will take place on the eve of the official launch on 24 November.


"Creating a safe environment where no form of violence has a place is a priority for our university. The prepared campaign will offer various events for students and staff. I would like to invite everyone to participate. I would like to thank all those who are actively involved in raising the profile of this important issue and thus promoting positive change not only in the academic environment but in the whole society," says Rector of Charles University Milena Králíčková.


The launch of the campaign will take place in the form of a panel discussion on the topic "The Role of Universities in Preventing Gender-Based Violence", which will be introduced by the Rector Milena Králíčková, and the Government Commissioner for Human Rights, Klára Šimáčková Laurenčíková. The invitation to the discussion was accepted by Irena Smetáčková, Chair of the Council for Equal Opportunities of Charles University, Head of the Department of Psychology at the Pedagogical Faculty of Charles University and member of the Government Council for Gender Equality, as well as Branislava MarvánováVargová, Head of the ROSA Centre, which provides assistance to women who experience violence in relationships, also chair of the Committee for the Prevention of Domestic Violence and Violence against Women of the Government Council for Gender Equality, Daniel Bartoň, attorney at law, member of the Equal Opportunities Council of the Charles University, lecturer at ETF UK and also member of the aforementioned Committee of the Government Council for Gender Equality. Eva Oliva, a representative of the Student Initiative Out Loud and a member of the NKC Gender and Science team of the Institute of Sociology of the CAS, has also promised to participate. The event will take place on 24 November at 13:00 in Celetná 13. More information including registration can be found at this link.


On 25 November, the International Day for the Elimination of Violence against Women, the Karolinum will be illuminated in orange, as it was last year, to support the campaign and express its message that gender-based violence cannot be tolerated.


The next event of the campaign is a panel discussion entitled "The University - a place for activism?", where the limits of activism belonging to the academic environment and the relationship between activism and the third role of the university will be problematized, all in the context of gender-based violence. The debate will be moderated by Michael Hauser, a philosopher, educator, and translator who is a specialist on the topic of activism, Petr Pavlík, a lecturer in gender studies at FHS UK, and Tatiana Chavalková Badurová, a student representative of FHS UK behind the organisation of FHSafe awareness-raising events. The discussion will take place on 6 December at 16:00 in the Celetná Study Club, Celetná 20.


The final event of the campaign will be a meeting of foreign women scientists working at the UK, at the Hybernská Campus. On the occasion of Human Rights Day, which marks the end of the campaign, they will discuss the rights and status of women in their countries of origin compared to the Czech Republic, their perception of developments in this issue and other aspects of inequality. The meeting will be held in English and the discussion will be moderated by Věra Sokolová, Dean of FHS UK, Vice-Chair of the Coimbra Group's Equality and Diversity Working Group. The meeting will take place on 8 December at 17:00 at the Hybernská Campus, Room 3A.


The face-to-face meeting will be complemented by the online aspect of the campaign, which will focus on the promotion of ombudsmen within the university as a tool for preventing and addressing cases of gender-based violence.


Charles University

· Founded in 1348

· 17 faculties (14 in Prague, 2 in Hradec Králové, and 1 in Pilsen)

· 8,800 employees

· 51,000 students

· 8,000 graduates annually

· 16,000 participants in lifelong learning courses each year

· Ranked 86th in the QS World University Rankings: Europe 2024



Poslední změna: 23. listopad 2023 13:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám