Biocentrum: Moderní výukou k moderní vědě


Praha, 30. 5. 2024 – Realizace investičního projektu Kampus Albertov Univerzity Karlovy byla zahájena. Projekt moderního vzdělávacího biomedicínského centra – Biocentrum propojí řadu oborů a vedle poslucháren a učeben zde vzniknou desítky vysoce specializovaných laboratoří. Propojením moderních výukových přístupů a vědeckého potenciálu špičkových odborníků dává Univerzita Karlova vzniknout novému akademickému prostředí vysoké kvality.


Důležitý krok k moderní vědě

Věřím, že právě teď děláme důležitý krok vedoucí k modernímu vzdělávání a vědě. Biocentrum se stane mezinárodně otevřeným, inspirativním prostředím pro studenty i akademické pracovníky,“ seznámila s ideou stavby rektorka Univerzity Karlovy prof. Milena Králíčková. Jak dodala, místopisné i lokální spojení pracovišť Přírodovědecké fakulty, 1. lékařské fakulty a Matematicko-fyzikální fakulty UK významně podpoří oborovou prostupnost řady přírodovědných a dalších oblastí: „Biocentrum přispěje k multioborovému vzdělávání v rámci lékařských i nelékařských oborů a ve výzkumu, spojeném s výukou také k vývoji a testování nových léčiv a léčebných postupů i k určování preventivních opatření proti nemocem, jejichž léčba bude pro odborníky velkou výzvou.“



Stavba zahájena

Biocentrum se uchází o podporu z Národního plánu obnovy, kde je počítáno s Investicí do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť. Budova (včetně vnitřního vybavení) přijde na zhruba 6,4 miliardy Kč, z toho náklady na stavební část Biocentra činí cca 3, 1 miliardy Kč bez DPH.


Základní parametry objektu Biocentrum

Obestavěný prostor: 168 421 m³

Zastavěná plocha: 5 710 m²

Počet podlaží: 6 NP + 2 PP

Užitná plocha objektu: 34 710 m²

Počet učeben a výukových laboratoří: 431

Užitná plocha učeben: 1009 m²

Maximální počet současně studujících: 700

Užitná plocha výukových laboratoří: 11 066 m²

Celkový počet zaměstnanců: 810


Vzniknou zde moderní vysokoškolské posluchárny, studovny, laboratoře s vyspělou přístrojovou technikou, ale také relaxační zóna s kavárnou či konferenční zázemí, samozřejmostí je bezbariérový přístup a nejpřísnější bezpečnostní prvky. „Projekt moderního biomedicínského centra byl řešen s důrazem na skutečnost, že Kampus Albertov je specifickým souborem budov a živým místem pro setkávání lidí a myšlenek. Proto jsme se zaměřili i na komplexní řešení všech povrchů, zeleně, osvětlení, mobiliáře, orientačního systému a drobných uměleckých prvků; jedním z nich bude kupříkladu kašna s logem Univerzity Karlovy pod vodní hladinou,“ prozradili architekti Biocentra ze společnosti Znamení čtyř Juraj Matula a Tomáš Havlíček.


Hlavní obory Biocentra:

· Biochemie a metabolismus

· Buněčné systémy ve zdraví a nemoci

· Infekce a imunita

· Genetika, genomika, bioinformatika

· Chemická syntéza, materiálový výzkum a nanotechnologie

· Spektrální a strukturální výzkum materiálů


Devizou a ústředním motivem samotného Biocentra je modulární zpracování prostoru, umožní totiž interiérové změny a různé varianty jeho doplnění. Navržený mobiliář pak podporuje myšlenku multidisciplinární spolupráce oborů, a to včetně systémů interní prezentace. I díky zamýšlenému využití geotermálních podzemních vrtů nebo tepelných čerpadel na střechách či využití rekuperace vytápění je jasné, že v případě vzdělávacího biomedicínského centra rozhodně půjde o vysoce úspornou budovu s inteligentní technologií.



Realizace Biocentra byla zahájena v dubnu 2024. Ukončení stavby se očekává v červnu 2026 a o čtyři měsíce později – od zimního semestru 2026/2027 – by vzdělávací centrum mělo oficiálně zahájit svou činnost.


Projekt se uchází a finanční podporu z Národního plánu obnovy.


Tisková zpráva ke stažení zde.


Univerzita Karlova

· založena v roce 1348

· 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni)

· 8 800 zaměstnankyň a zaměstnanců

· 51 000 studentek a studentů

· 8 000 absolventek a absolventů ročně

· 16 000 účastnic a účastníků kurzů celoživotního vzdělávání ročně

· 86. místo v žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024





BIOCENTRE: MODERN TEACHING FOR MODERN SCIENCE


Prague, 30 May 2024 - The implementation of the investment project of the Albertov campus of Charles University has begun. The project of a modern educational biomedical centre - Biocentre - will connect a number of disciplines and create dozens of highly specialised laboratories in addition to lecture halls and classrooms. By combining modern teaching methods with the scientific potential of top experts, Charles University is creating a new academic environment of the highest quality.


A major step towards modern science

"I believe that we are now taking an important step towards modern education and science. The Biocentre will become an internationally open, inspiring environment for students and scientists," said the Rector of Charles University, Prof. Milena Králíčková, introducing the idea of the building. As she added, the local and regional connection of the departments of the Faculty of Natural Sciences, the First Faculty of Medicine and the Faculty of Mathematics and Physics. "The Biocentre will contribute to multidisciplinary education in medical and non-medical fields and, in the area of research connected with teaching, also to the development and testing of new drugs and therapeutic procedures, as well as to the determination of preventive measures against diseases whose treatment is a great challenge for experts."


Construction has begun

The Biocentre is applying for support from the National Recovery Plan, which includes investment in the development of selected key academic facilities. The building (including internal equipment) will cost approximately CZK 6.4 billion, of which the construction part of the Biocentre will cost approximately CZK 3.1 billion excluding VAT.


Basic parameters of the Biocentre building

Built-up area: 168,421 m³

Built-up area: 5 710 m²

Number of floors: 6 NP + 2 PP

Useful floor area: 34 710 m²

Number of classrooms and laboratories: 431

Useful area of classrooms: 1009 m²

Maximum number of students at any one time: 700

Usable area of teaching laboratories: 11,066 m²

Total number of staff: 810


Modern university lecture theatres, study rooms, laboratories with advanced instrumentation, as well as a relaxation area with a café and conference facilities, barrier-free access and the most stringent security features are, of course, provided. "The project of the modern biomedical centre was designed with an emphasis on the fact that the Albertov campus is a specific set of buildings and a lively meeting place for people and ideas. That is why we focused on a complex solution of all surfaces, greenery, lighting, furniture, orientation system and small artistic elements, one of which will be a fountain with the logo of Charles University under the surface of the water," said Juraj Matula and Tomáš Havlíček, architects of the Biocentre from the Znamení čtyř company.


The main areas of the Bio Centre:

- Biochemistry and Metabolism

- Cellular systems in health and disease

- Infection and Immunity

- Genetics, genomics and bioinformatics

- Chemical synthesis, materials science and nanotechnology

- Spectral and structural materials science


The modular design of the space is a strength and central motif of the Biocentre itself, as it allows for interior changes and different variants of its complement. The proposed furnishings support the idea of multidisciplinary collaboration between disciplines, including internal presentation systems. Thanks to the planned use of geothermal boreholes in the ground, heat pumps on the roofs or the use of heat recovery, it is clear that the Biomedical Education Centre will definitely be a highly efficient building with intelligent technology.


Construction of the Biocentre will begin in April 2024. The construction is expected to be completed in June 2026, and four months later - from the winter semester 2026/2027 - the educational centre should officially start its activities.



The project has applied for and received funding from the National Economic Recovery Plan.



Poslední změna: 24. červen 2024 12:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám