UK v médiích

‹  Březen 2024  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSoNe
25262728293031

11. července 2019

Pod vodou žili týden. Vytvořili český rekord

Když se po sedmi dnech vynořují, nestíhají se ani rozkoukat a vítá je sprcha šampaňského. Do ní propukne několikavteřinový potlesk, který rozezní zatopený lom nedaleko Lišova na Českobudějovicku. Právě v tu chvíli se také zastavuje časomíra, která zaznamenává nový český rekord v době strávené pod vodou. Výsledek: sedm dní, 14 minut a 30 vteřin.


21. června 2019

Karlova univerzita se dostala mezi 300 nejlepších škol

Univerzita Karlova vylepšila své umístění mezi nejlepšími světovými univerzitami v žebříčku QS World University Rankings. V nejnovějším vydání průzkumu se dostala mezi prvních tři sta. Oproti předchozím rokům si polepšila skoro o tři desítky míst. V průzkumu se mimo jiné umístilo i devět dalších českých vysokých škol.


14. května 2019

Praha chce být centrem umělé inteligence

Před rokem oslnila svou návštěvou v metropoli nejvyvinutější humanoidní robotka na světě s umělou inteligencí. Tento stroj se umí učit z vlastních zkušeností a dokáže docela slušně konverzovat. Humanoidi možná už brzy nebudou v Praze jen na návštěvě. Zítra v metropoli startuje projekt prg.ai, který by měl vědu a výzkum na poli umělé inteligence rozvíjet.


3. května 2019

Učitelé, co umí učit. Univerzita Karlova připravuje revoluci za katedrou

Revoluční změny jsou připravené pro nové absolventy. Budoucí učitelé by měli jít za katedru s více hodinami praxe na skutečných školách, nikoliv jen vybavení stovkami hodin teoretických znalostí. Studující učitelé budou mít během přípravy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy méně předmětů, kterých je nyní přes stovku.


23. dubna 2019

Kvalita a bezpečnost potravin by měla být prioritou

V jihočeské metropoli se uskutečnilo diskuzní setkání odborníků s veřejností pořádané v rámci projektu Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“ V budějovickém Grandhotelu Zvon 11. dubna debatovali o zemědělství a kvalitě potravin zástupci Univerzity Karlovy, Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství ČR, Evropského parlamentu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory, občanských i neziskových sdružení, zemědělci, studenti a veřejnost.


23. dubna 2019

VŠ je letos opět dostupná ... ale ne každá. Jak na odvolání?

Dostat se na vysokou školu nebude v letošním roce těžké. Na právech, medicíně či filozofii si ale vybírají Druhou šanci pro nepřijaté nabízí odvolání a další kola přijímacích zkoušek. Bohémskou variantou je takzvaný gap year.


16. dubna 2019

Jak na granty programu Marie Sklodowska-Curie a Humboldtovy nadace?

Akce „Marie Sklodowska - Curie“ (MSCA), součást iniciativy H2020, podporuje mezinárodní mobilitu a profesní růst výzkumníků všech oborů. Zájemce musí získat min. akademický titul, opravňující ke studiu doktorského programu. Tedy je otevřen jak mladším, tak starším výzkumným pracovníkům.


15. dubna 2019

VŠ v posledních letech víc obměňují nabídku technických oborů

Vysoké školy v posledních letech výrazněji obměňují svou nabídku technických oborů. Reagují tak na celospolečenskou potřebu, která souvisí s novými vědeckými poznatky, rychlým vývojem informačních technologií a současným trendem digitalizace. Podíl lidí, kteří technické vědy studují, je v současnosti stabilní, a pohybuje se kolem 22 procent všech vysokoškolských posluchačů. K nejoblíbenějším oborům patří informatika či strojírenství, klesá zájem například o studium stavebnictví, zjistila ČTK.


12. dubna 2019

Studenti se stále mohou hlásit na vysoké školy. Některé prodlužují termíny

Většina vysokých škol už termín pro podání přihlášek uzavřela, zájemci o vysokoškolské studium ale stále mají šanci vkročit do prvního semestru ještě letos na podzim. Přihlášky přijímá například Univerzita Karlova, Univerzita obrany, Česká zemědělská univerzita nebo zlínská Univerzita Tomáše Bati.


3. dubna 2019

Egyptologové z ČR objevili hrobku hodnostáře a neznámou královnu

Egyptologové z Česka objevili v jižní Sakkáře hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na konci 5. dynastie na sklonku Staré říše. Objev hrobky vyzdvihuje význam vlády krále Džedkarea a období pozdní 5. dynastie.


22. března 2019

Čeští vědci vytvořili přepínač DNA, může pomoci v boji s nemocemi

Čeští vědci vytvořili umělý přepínač DNA, který by do budoucna mohl pomoci třeba v boji s nemocemi. Na cestě k praktickému využití tohoto objevu je ale ještě řada překážek. V tiskové zprávě to oznámil Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Na výzkumu se kromě tohoto ústavu podíleli také pracovníci Mikrobiologického ústavu AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výsledky jejich práce byly zveřejněny ve vědeckém časopise Chemical Science.


20. března 2019

Bezpečné Česko: Babiš na konferenci pochválil práci zpravodajských služeb

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček se dnes v Plzni zúčastnili konference Bezpečné Česko. Premiér v souvislosti s teroristickým útokem na mešity na Novém Zélandu uvedl, že se zlepšila vzájemná kooperace českých zpravodajských služeb i jejich spolupráce s rozvědkami v zahraničí. Za vzor v otázkách bezpečnosti Babiš označil Izrael.


18. března 2019

Platová očekávání i reálné... mzdy vysokoškoláků rostou

Po státnicích jsou nejlépe placeni IT specialisté a právníci. Většina absolventů požaduje 22 500 až 37 500 Kč – a velmi často je také dostane.


24. února 2019

Akademici vyrážejí z Karolina do terénu

Při pohledu na mapu, kterou připravili geografové z Univerzity Karlovy (UK), se svírá hrdlo. V pohraničí jsou celé oblasti, kde počet obyvatel v exekuci překračuje patnáct procent!


21. února 2019

V Česku přibývá výrazně vysokoškoláků, a to hlavně mezi ženami

V Česku výrazně přibývá vysokoškoláků, a to hlavně mezi ženami. Ženy také častěji než muži ovládají víc než dva cizí jazyky. Stále ale vydělávají citelně méně než muži. Jejich mediánový výdělek byl v roce 2017 nižší o víc než 4500 korun.


18. února 2019

Univerzita Karlova chystá investice do nových i starých budov

Univerzita Karlova (UK) chce letos dokončit výstavbu nového pracoviště matematicko-fyzikální fakulty v Troji a přestavbu budovy bývalé menzy kolejí 17. listopadu, kam by se měla přestěhovat fakulta humanitních studií.


11. února 2019

Nadační fond chce bojovat se šikanou ve školách

Zamezit šikaně ve školách chce nadační fond, který založilo Hudební divadlo Karlín ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. Cílem dlouhodobého projektu Stop šikaně je informovat o problematice školní šikany, vzdělávat a poskytovat odbornou pomoc, do které se zapojí i studenti psychologie, medicíny a příbuzných oborů.


9. února 2019

Nový přístroj pomůže při výzkumu otravy krve

Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, které je zaměřeno na výzkum a vývoj v oblasti nahrazování a regenerace orgánů, představilo včera hmotnostní spektrometr. Je to jeden ze dvou těchto přístrojů v Česku a má výzkumníkům pomoci při odhalení antibiotické rezistence a při výzkumu sepse (otravy krve).


7. února 2019

Medaili Bernarda Bolzana od AV dostali dva matematici

Čestnou medaili Bernarda Bolzana, kterou od roku 1995 uděluje Akademie věd ČR vědcům za zásluhy v matematických vědách, převzali dnes Miloslav Feistauer a Antonín Novotný. Oba matematici se zaměřují na teorie i řešení parciálních diferenciálních rovnic.


6. února 2019

Vědci budou zkoumat vliv umělé inteligence na žurnalistiku

Nástroj, který bude umět ověřovat informace a tvořit kontext novinářských zpráv vyvíjejí odborníci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV), Českého vysokého učení technického (ČVUT), Západočeské univerzity a České tiskové kanceláře (ČTK). Budou tak zkoumat vliv umělé inteligence na žurnalistiku v budoucnosti.


24. ledna 2019

Nový klub v Hradci bude, zní z koalice

Nový vysokoškolský klub, který má vzniknout rekonstrukcí Pajkrovy flošny, má výraznou podporu nové hradecké koalice. V jejím čele stanul bývalý univerzitní profesor a současný hradecký primátor Alexandr Hrabálek, který projekt roky propaguje.


16. ledna 2019

Palachův odkaz nepohasl

Černá masivní „hrana zla“ procházející svým ostřím rodinným domem, i taková bude podoba památníku, který vzniká na Mělnicku. Výročí 50 let od Palachova činu však nestihne.


14. ledna 2019

Odmítám klišé, že je vše špatně a nikomu se nedaří

„K blížícímu se 30. výročí listopadu ’89 bych si přál, aby společnost měla větší zájem o věci veřejné a byla méně lhostejná,“ říká rektor Univerzity Karlovy v rozhovoru v MF Dnes.


15. prosince 2018

Superlék na tuberu?

Tým královéhradeckých vědců z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy objevil nový typ látek, které jsou účinné jak proti standardním kmenům tuberkulózy, tak i proti těm dosud rezistentním.


14. prosince 2018

Čeští studenti se mohou dostat mezi evropskou špičku

Evropská města Paříž, Prahu, Varšavu, Heidelberg, Milán a Kodaň mohou už příští rok spojit mládí, vzdělání a výzkum. Učitelé a studenti jejich univerzit začnou využívat to nejlepší, co se zde vyučuje. Jde o pilotní projekt, u jehož zrodu stál francouzský prezident Emmanuel Macron.


12. prosince 2018

Babiš podpořil miliardovou investici do Kampusu Albertov. Sešel se s rektorem UK

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se prostřednictvím lídra Petra Stuchlíka nepodařilo „udělat Prahu', tak se Babiš rozhodl, že bude dění v metropoli ovlivňovat alespoň z pozice předsedy vlády. Minulý týden se sešel s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Řešili spolu kampus na pražském Albertově.


5. prosince 2018

Čtyři výzkumníci do 40 let převzali ceny Discovery Award

Ceny Discovery Award za výzkum v oblasti medicíny a farmacie, které uděluje farmaceutická společnost Novartis výzkumníkům do 40 let, dnes převzali čtyři vědci.


27. listopadu 2018

Půlstoletí“ Karolina

Další osmičkové výročí oslavila včera Karlova univerzita. Před padesáti lety se po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně znovuotevřelo Karolinum.


16. listopadu 2018

Ocenění Hospodářské komory Řád Vavřínů dnes získalo 14 osobností

Nejvyšší ocenění Hospodářské komory Řád Vavřínů 2018 dnes získalo 14 podnikatelů, špičkových odborníků a další celospolečensky významných osobností. Mezi oceněnými je například kamnář a prezident Cechu kamnářů Pavel Rynda, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, herec Jaromír Hanzlík nebo hokejista Jaromír Jágr.


12. listopadu 2018

Česká studie ukazuje vliv klimatické změny na mezidruhové vztahy

Článek Vojtěcha Kubelky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) na příkladu ptáků bahňáků ukazuje, že klimatická změna může ovlivňovat mezidruhové vztahy. Lokality s nejvýraznějším globálním oteplováním a vyšší mírou klimatické nestability v Arktidě vykazovaly nejvyšší míru toho, jak se vajíčka v hnízdech bahňáků stávala kořistí dravců.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:36 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám