Rektorský sportovní den - jaký byl?

Zápal a nadšení na všech kolbištích

Snad jen v letních měsících zůstanou chodby všech fakult opuštěnější a tišší než během Rektorského sportovního dne. I letos nabídka téměř čtyř desítek sportovních odvětví vytáhla z učeben více než 1 400 studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy. Účastníkům dovolilo strávit příjemný půlden na téměř dvacítce sportovišť v Praze a Hradci Králové i poměrně přívětivé počasí.


Povinnosti spojené s organizováním sportovního dne připadly letos na Přírodovědeckou fakultu UK, přesněji na katedru tělesné výchovy. Její „tělocvikáři“ se při přípravě sportovních klání řídili především mottem: „Nejdůležitější je radostný prožitek z aktivního pohybu a příjemně strávený čas ve společnosti přátel.“ Že se jim to beze zbytku podařilo, o tom svědčily nadšení a zápal patrné na všech kolbištích.


Sportovali především ti, kterým se tělesné aktivity staly běžnou součástí každodenního života. Ovšem našli se i tací, kteří se na začátku zkouškového období přišli „jenom“ rozptýlit, protože jinak je sport úspěšně míjí. Z široké nabídky individuálních či kolektivních sportů si mohl vybrat opravdu každý. Seznam tradičních disciplín se přírodovědcům letos podařilo rozšířit o hokej, studentský survival a frisbee, v nabídce nechyběla ani letní varianta biatlonu s laserovými puškami.


Zatímco dopolední tenisová klání ještě ovlivnila zima, odpolední program ve Sportovním centru Hostivař za občasné přítomnosti sluníčka osobně navštívil rektor Tomáš Zima. Po rychlé obhlídce sportovního areálu, který nedávno prošel významnou rekonstrukcí, stihl zhlédnout část fotbalového zápasu a plavání. Navíc přímo během utkání v hostivařské hale přispěl radou odbornou při ošetření zraněného basketbalistky.


„Vítr byl tak silný, že otočil tok Vltavy!“... shodly se účastnice z RUK zahraniční a FF studijní„Věřím, že si dnešní den užije většina účastníků bez úrazů a následků. Jsem rád, že se studenty se do sportování pustili i mí kolegové. Vždyť už staří Řekové věděli, že vedle ducha je třeba rozvíjet i stránku tělesnou, aby nám co nejdéle sloužila,“ dodal s úsměvem rektor Zima.


V rozhovoru pro iForum přiznal, že ho trochu mrzelo, že se sám nemohl do sportovního dne zapojit: „Byl jsem přizván do jednoho z flightů v golfovém turnaji v Hodkovičkách. Ovšem s ohledem na odpolední program jsem musel svou účast nakonec zrušit. Doufám, že zítra brzy ráno se mi podaří na cvičné louce odpálit minimálně jeden košík míčů,“ prozradil před odjezdem za dalšími povinnostmi rektor.


Sportovalo se i v Hradci Králové


Ani nepříznivá prognóza počasí neodradila zhruba stovku akademických pracovníků a studentů od účasti. V dopoledním studeném počasí s teplotami okolo deset stupňů se utkali například v plážovém volejbalu, ringu, pétangue, kroketu, nohejbalu, florbalu či volejbalu. „Naši sportovci měli rovněž šanci vyzkoušet si veslařský trenažér. Povzbudit je přišel i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. S jeho podporou se nám snad povede i v Hradci Králové zavést univerzitní veslařská klání, jako je tomu například v Londýně,“ doufá za pořadatele Jiří Bezouška.


Farmaceutická fakulta si letos připomíná padesáté výročí svého vzniku. I proto se organizátoři Rektorského sportovního dne rozhodli dát akci novou koncepci a motivovat své zaměstnance a studenty k početnější účasti na sportovištích. Odpolední program byl poprvé realizován v prostorách nové budovy kampusu. Teambuildingová hra s názvem Dobývání Mepharedu, v níž týmy musely zdolat šestnáct záludných disciplín, byla napínavá až do posledních okamžiků. Prověřila vedle síly častníků i jejich koordinaci, logiku, trpělivost a paměť.


Přípravy celého dne se úspěšně zhostila katedra tělesné výchovy, která je v Hradci Králové jediným společným pracovištěm obou hradeckých fakult.


V Plzni už v dubnu


Děkan Lékařské fakulty UK v Plzni nabídl studentům a zaměstnancům možnost zúčastnit se sportovních aktivit pořádaných Ústavem tělesné výchovy a sportu již 16. dubna. Ale třeba oblíbený golfový turnaj v Golfparku Plzeň Dýšina se konal ještě o šest dní dříve. „Turnaj se odehrál za negolfové teploty šest stupňů. Ukázalo se, že golfisté něco vydrží, což dokladují zlepšené osobní handicapy mnohých účastníků,“ vrací se ke sportování v Plzni jeho hlavní organizátor Martin Červený, vedoucí Ústavu tělesné výchovy a sportu Lékařské fakulty v Plzni.


Jinak děkanský tělovýchovný den, to jsou v Plzni vždy oblíbené turnaje ve volejbalu, basketbalu, florbalu, squashi, tenisu a beach volejbalu, ani letos nechyběl aerobik a závody v plavání. „Nejpočetněji navštívenou ‚disciplínou' byl 37. ročník turistického pochodu, jehož se na dvou trasách zúčastnilo celkem 230 zaměstnanců a studentů. Zatímco kratší trasa vedla kolem bolevecké rybniční soustavy, zkušenější dali přednost té náročnější, vedoucí na Krkavec, nejvyšší vrch severně od Plzně. Cílem pochodu byl Ranč Šídlovák, kde byl celý pochod zakončen táborákem a opékáním špekáčků,“ uzavírá Martin Červený.


Start turistického pochodu, kterého se zúčastnili především zaměstnanci fakulty v čele s děkanem Jindřichem Fínkem


Na regule závodů a zdraví všech sportovců dohlížela v Praze, Hradci i Plzni necelá stovka univerzitních pracovníků. Sportu zdar a „na sportovanou“ příští rok! To už by se podle organizátorů měl uskutečnit jediný společný Rektorský sportovní den, tentokrát již v jednom termínu.


Marcela Uhlíková, iForum

Foto: Vladimír Šigut, René Volfík, Michal Novotný, LF UK v Plzni, FaF UK v Hradci Králové

Datum: 14. 5. 2019



Poslední změna: 16. květen 2019 14:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám