Aliance 4EU+ uspěla!

Aliance 4EU+, která spojuje šest významných evropských univerzit, má důvěru a podporu v rámci projektu Evropské univerzity při programu Erasmus+ 2019. Rozhodlo o tom dnes Generální ředitelství Evropské komise pro vzdělávání a kulturu.



Uskupení složené z Heidelberg Universität, Sorbonne Université, Uniwersytet Warszawski, Università degli Studi di Milano, Københavns Universitet a Univerzity Karlovy bylo vybráno z celkových 54 předložených návrhů. V praxi to znamená, že Aliance 4EU+ může počítat s finančními prostředky na projekty, jejichž cílem je přetvořit jednotlivé členské instituce v „evropské univerzity budoucnosti“. O úspěchu Aliance 4EU+ rozhodlo především nadšení, energie a úsilí zapojených vysokoškolských pracovníků, což nezůstalo bez povšimnutí nejvyššího orgánu Evropské komise. Úspěch 4EU+ v rámci první výzvy projektu Erasmus+ Evropské univerzity byl dán též podporou více než dvou desítek organizací a obchodních partnerů.


Univerzity zapojené do Aliance 4EU+ zahájily svou spolupráci v roce 2017, o rok později oficiálně představily plán spolupráce nejen ve výzkumu a inovacích, vzdělávání a službách, ale i pro zajištění volného pohybu studentů či akademických pracovníků.


Členské instituce Aliance 4EU+ získaly výsadu podílet se na pilotní iniciativě Evropské univerzity. Zároveň je před nimi mimo jiné odpovědnost za společně budovaný integrovaný univerzitní systém podporovaný přidruženými partnery a institucemi.


Dosažený úspěch si pochvaluje i Tomáš Zima, rektor UK, který v propojení šesti prestižních evropských univerzit spatřuje velký potenciál pro budoucnost především na poli výuky mladých vědců a odborníků. Byl by rád, kdyby se aliance stala příkladem pro ostatní univerzity.


„Celá myšlenka evropských univerzitních aliancí představuje kvalitativně nový typ spolupráce,“ říká Lenka Rovná, prorektorka pro evropskou problematiku UK. Proto je projekt velice pečlivě sledován evropskou univerzitní komunitou a evropskými institucemi. Prvních šest „šampionů“ má být podle Rovné laboratoří toho, jak skutečně naplňovat Boloňský proces; ten si vzal za cíl vytvořit a rozvíjet evropský prostor vysokoškolského vzdělávání.


„Konkurence byla vysoká. Naše univerzita se s partnery z 4EU+ věnovala především přípravě projektu a samotnému naplňování myšlenky,“ upřesnila Lenka Rovná. Paralelně s přípravou projektu probíhalo mnoho akcí v oblasti vědy, další jsou již naplánovány. Jde například o setkání vědců 4EU+ proti rakovině v Paříži, schůzka administrátorů ve Varšavě, chystá se setkání studentů v Kodani, v Praze se sejde Steering Committee a zástupci partnerských univerzit se u nás zúčastní oslav třicátého výročí listopadu 1989.


„Získání prestižního ocenění pro nás představuje ohromnou vzpruhu a povzbuzení do dalších aktivit. Univerzita Karlova se ocitá mezi takzvanými šampiony, jak o tom hovoří i sama Evropská komise. Světla reflektorů teď budou upřena na nás a umožní nám ještě větší otevřenost,“ shrnuje začátek úspěšné cesty Aliance 4EU+ Lenka Rovná.



Tisková zpráva Evropské komise


Tisková zpráva UK


Marcela Uhlíková, iForum

Datum: 26. 6. 2019


Poslední změna: 6. srpen 2019 13:40 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám