Architektonické detaily budovy Karolina ve fotografiích

Výstava fotografií Stopy Jaroslava Fragnera v Karolinu v Point Gallery na Betlémském náměstí v Praze začíná 10. září. Přesně před padesáti lety právě tento významný český architekt dokončil náročnou rekonstrukci historického sídla Univerzity Karlovy. Fotografie zobrazují tiché detaily a cenné architektonické prvky, které na rozdíl od celku oku návštěvníka budovy jednoduše unikají. Snímky byly pořízeny pro kalendář na rok 2019 magazínu Forum.



K tvorbě kalendáře přizvala redakce své tři dvorní fotografy – Vladimíra Šiguta, Reného Volfíka a Luboše Wišniewského. Vznikla tak ojedinělá série fotografií, z nichž některé jsou ke zhlédnutí právě na výstavě Stopy Jaroslava Fragnera.


Kde: Point Gallery, Betlémské náměstí 169/5a, Praha 1

Kdy: od 10. do 29. září; vernisáž se koná 10. září od 17 hodin v rámci tradiční kulturní akce Betlémská kulturní noc



Jaroslav Fragner (1898-1967) patří ke generaci architektů, kteří vycházeli z hodnot první republiky a funkcionalismu. Přestavbu Karolina započal v roce 1946, ale úspěšně dokončena byla až dva roky po jeho smrti. Podle odborníka na středověké umění Jana Royta měla Univerzita Karlova štěstí, že obnova její historické budovy byla svěřena právě jemu. Fragner byl vzdělaný a noblesní člověk, který měl přehled o světovém dění v architektuře, moderních přístupech a trendech.


„Je vůbec zázrak, že se Fragnerova rekonstrukce realizovala v takové podobě, v jaké ji navrhl – udržel spojení modernity a tradice a nesklouzl k socialistickému realizmu. Lépe postupovat pomalu se zachováním hlavní myšlenky, než dělat spoustu kompromisů a uhýbat od ní jen kvůli rychlosti,“ říká prorektor UK Jan Royt.


Fotografie zveřejněné v kalendáři redakce Forum i na výstavě dokládají, jak Jaroslav Fragner vnímal samotnou Univerzitu Karlovu – jako živý organismus, který se neustále vyvíjí. Do zrekonstruovaných prostor vnesl vzduch, světlo a novou dynamiku, a to i díky netradičnímu spojení materiálů.


Text: Jitka Jiřičková

Foto: René Volfík, Luboš Wišniewski, Vladimír Šigut

Datum: 9. 9. 2019


Poslední změna: 10. září 2019 15:19 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám