Dětský den

letos pod dohledem Václava IV.

Minimálně jednou v roce ožije nádvoří Karolina dětským smíchem. Stalo se tak i letos, a to díky dnes již tradiční akci určené především nejmenším návštěvníkům. Na zdárný průběh sobotního odpoledne dohlížel dne 28. září osobně Václav IV. s manželkou Žofií Bavorskou a družinou.



„Bylo úžasné sledovat, jak lehce se děti nechaly vtáhnout do středověkého života. Vyzkoušely si historickou zbroj, učily se šermovat, střílely z kuše. Holčičky se spíše našly v plnění úkolů dvorních dam a kejklířů. Všechny společně pak zaujala výuka, po které mohli kluci i holky získat glejt středověkého písaře, malíře či zlatníka,“ pochvalovala si průběh Dětského dne Jana Peroutková, organizátorka akce.


V doprovodu družiny strávil Václav IV. sváteční den se svými poddanými. Občas, jak už to tak při řinčení zbroje bývávalo, naháněl strach kolemjdoucím, kteří i zcela náhodně procházeli v sobotu Ovocným trhem.



Na Dětském dnu v Karolinu nechybělo ani letos loutkové divadlo a dětské dílničky. Bohatý program doplnila klauniáda s úžasnou Klaunkou Pepinou z Plzně, která zůstala v obležení prcků ještě dlouho po svém vystoupení.


V průběhu dne si setkání s Václavem IV. nenechalo ujít téměř 4000 návštěvníků. Bylo dobře, že děti vzaly s sebou i své rodiče. Mohli se spolu s nimi vrátit do časů před 600 lety. Právě tak dlouho letos uplynulo od úmrtí vladaře, který se rovněž nesmazatelně zapsal do historie Univerzity Karlovy.



Malí i velcí návštěvníci si prohlédli též výstavu Václav IV. – král na rozhraní věků. Pomocí aplikace Šifra krále Václava IV. ti zkušenější v expozici objevovali zajímavá místa a informace spojené s českým a římským panovníkem. Učinit tak ostatně mohou až do 16. listopadu, kdy výstava v historických prostorách Karolina končí.



Foto: René Volfík

Datum: 28. 9. 2019



Poslední změna: 1. říjen 2019 11:26 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám