Opatření rektora č. 37/2023

Název:

Základní kurzy pedagogických kompetencí

K provedení:

-

Gestor:

CCŽV

Účinnost:

15. července 2023


Základní kurzy pedagogických kompetencí

Čl. 1 Úvodní ustanovení


Toto opatření upravuje organizaci Základních kurzů pedagogických kompetencí fakultami a okruh osob, pro které je absolvování kurzu povinné. Cílem Základních kurzů pedagogických kompetencí je zvýšení kvality vzdělávání na Univerzitě Karlově.


Čl. 2 Základní kurz pedagogických kompetencí

  1. Fakulty organizují Základní kurzy pedagogických kompetencí pro zaměstnance zařazené na jejich fakultě. Fakulty mohou uskutečňovat kurz ve spolupráci.

  2. Základní kurzy pedagogických kompetencí vypisují fakulty prostřednictvím vzdělávacího portálu Univerzity Karlovy. Evidence zúčastněných osob probíhá výhradně přes vzdělávací portál Univerzity Karlovy.


Čl. 3 Povinnost absolvovat Základní kurz pedagogických kompetencí

  1. Povinnost absolvovat Základní kurz pedagogických kompetencí mají všichni noví zaměstnanci zařazeni do mzdových tříd AP1, AP2, L1 a L2, kteří mají úvazek 0,5 a vyšší.

  2. Splnění Základního kurzu pedagogických kompetencí se ověřuje při prvním hodnocení zaměstnance na základě Rámcových principů kariérního rozvoje akademických a vědeckých pracovníků a lektorů na Univerzitě Karlově (opatření rektora č. 28/2021).

  3. Další výjimky z této povinnosti musí být stanoveny v Základním kurzu pedagogických kompetencí, které schvaluje rektor.


Čl. 4 Schvalování Základního kurzu pedagogických kompetencí

  1. Návrh Základního kurzu pedagogických kompetencí předkládá děkan nebo jím pověřený proděkan rektorovi (dále jen „předkladatel“), který ho postoupí Paedagogiu k projednání. Návrh může také předložit několik děkanů nebo jimi pověřených proděkanů společně.

  2. Návrh je předkládán ve formě formuláře uvedeného v příloze 2 tohoto opatření. Součástí formuláře jsou návrhy na výjimky z povinnosti Základní kurz pedagogických kompetencí absolvovat.

  3. Není-li návrh úplný, anebo vykazuje-li jiné nedostatky, vyzve předseda Paedagogia předkladatele k doplnění a odstranění závad a stanoví lhůtu k doplnění nebo opravě.

  4. Paedagogium posuzuje, zda návrh splňuje požadavky vyplývající z Přílohy 1 tohoto opatření. Paedagogium přijme usnesení, ve kterém doporučí schválení nebo neschválení Základního kurzu pedagogických kompetencí rektorovi.

  5. Rektor rozhodne o schválení Základního kurzu pedagogických kompetencí zpravidla do 90 dnů od předložení návrhu předkladatelem na pět let.

  6. Fakulta, případně fakulty, vypíší Základní kurz pedagogických kompetencí ve vzdělávacím portále UK bez zbytečného odkladu po jeho schválení rektorem.

  7. Kurz základních pedagogických kompetencí podléhá pravidelnému hodnocení účastníky pro zjišťování zpětné vazby.

  8. V případě, že v průběhu uskutečňování kurzu dojde k závažným změnám, které mění obsah znalostí, dovedností, případně další kompetence, které účastník kurzu v průběhu studia nabývá a mají přímý nebo nepřímý vliv na profil absolventa vycházející z výsledků učení, nebo mění kvalitu personálního zabezpečení, má předkladatel povinnost tyto změny předložit rektorovi, který je postoupí k vyjádření Paedagogiu. Pokud je významně narušena kvalita Základního kurzu pedagogických kompetencí, rozhodne rektor na základě vyjádření Paedagogia o pozastavení uskutečňování Základního kurzu pedagogických kompetencí a vyzve předkladatele k odstranění nedostatků. Následně postupuje přiměřeně podle tohoto odstavce.


Čl. 9 Přechodná a závěrečná ustanovení

  1. Fakulty předloží návrh Základního kurzu pedagogických kompetencí rektorovi nejpozději do konce roku 2025.

  2. Povinnost podle čl. 3 se týká zaměstnanců, jejichž pracovní poměr vznikne 1. 1. 2026 a později.

  3. Toto opatření nabývá účinnosti dne 15. července 2023.



Praze dne 10. července 2023

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

rektorka



.pdf ke stažení

.doc ke stažení




Poslední změna: 11. červenec 2023 08:03 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Právní odbor
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám