Opatření rektora č. 24/2024

Název:

Postup při podávání žádostí o přidělení podpory malého rozsahu (de minimis) na Univerzitě Karlově

K provedení:

Gestor:

Ekonomický, personální a mzdový odbor RUK

Účinnost:

1. července 2024


Postup při podávání žádostí o přidělení podpory malého rozsahu (de minimis) na Univerzitě Karlově

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Podpora malého rozsahu (de minimis)1 je podpora, která vzhledem ke své relativně nízké hodnotě nenarušuje hospodářskou soutěž. Přípustný limit podpory nenarušující hospodářskou soutěž stanoví Evropská komise. Vzhledem k tomu, že limit této podpory je stanoven pro jednoho příjemce jako celek, tedy pro celou Univerzitu Karlovu (dále též jen „univerzita“), je třeba přijmout mechanismy, které upravují způsob podávání žádostí o podporu v režimu de minimis na univerzitě.


Čl. 2 Postup při podávání žádostí o přidělení podpory malého rozsahu (de minimis) na univerzitě

  1. Každá žádost o podporu malého rozsahu musí být předem písemně nebo elektronicky oznámena Oddělení rozpočtů a projektového hospodaření Ekonomického, personálního a mzdového odboru rektorátu univerzity (dále jen „ORPH EPMO“) prostřednictvím spisové služby.

  2. Oznámení podle odstavce 1 se podávají prostřednictvím projektových, případně obdobných oddělení jednotlivých fakult a dalších součástí univerzity a musejí být ve spisové službě schváleny příslušným proděkanem dané fakulty, resp. ředitelem další součásti univerzity. Oznámení z rektorátu univerzity schvaluje vedoucí Odboru projektové podpory rektorátu univerzity.

  3. K oznámení je třeba přiložit stručné odůvodnění.

  4. Na základě oznámení podle odstavce 1 provede ORPH EPMO předběžnou alokaci v rezervační části registru rektorátu univerzity za předpokladu, že požadovaná částka neohrozí limit, dokončí schvalovací proces ve spisové službě a oznámí tuto skutečnost e-mailem žadateli. V opačném případě bude žadatel e-mailem vyrozuměn, že požadovaná částka přesahuje možný limit pro čerpání podpory, a schválení ve spisové službě bude zamítnuto. O provedení, resp. neprovedení alokace rozhoduje kvestor univerzity.

  5. Teprve po souhlasu rektorátu univerzity může žadatel podat žádost poskytovateli.

  6. Po rozhodnutí o přidělení či nepřidělení podpory oznámí žadatel skutečnost, zda podporu získal, anebo mu přidělena nebyla, a to e-mailem na ORPH EPMO. Lhůta pro infomační povinnost se stanovuje do 5 pracovních dnů po obdržení rozhodné informace.

  7. Přidělená podpora malého rozsahu (de minimis) bude zapsána ve lhůtě podle předcházejícího odstavce do informačního systému Granty a projekty (GaP) příjemcem podpory.

  8. V návaznosti na odst. 6 převede ORPH EPMO v registru rektorátu univerzity přidělenou podporu z rezervační části do přidělených podpor, popřípadě u neschválených žádostí výši podpory z rezervační části odstraní a rezervovaná částka se uvolní pro další žádosti o podporu.


Čl. 3 Vysvětlení pojmů

  1. Limit – výše podpory de minimis, která může být přidělena jednomu podniku; jedná se o 300 000 EUR. Limit se počítá jako součet přidělených podpor za období posledních 3 let od data přiznání nejnovější podpory. Přidělené podpory sleduje ORPH EPMO v registru podpor de minimis na portálu e-Agri.

  2. Rezervační systém RUK – veden ORPH EPMO a skládá se z následujících částí:

      a. 

    přehledu přidělených podpor, ve kterém se sledují poskytovateli již přidělené podpory v režimu de minimis; tento oddíl obsahuje údaje, které se shodují s Registrem podpor de minimis a s GaP za předpokladu, že všichni příjemci postupovali v souladu s příslušnou legislativou,

      b. 

    nedotknutelné výše 3 000 EUR, což je minimální částka, která by neměla být vyčerpaná z důvodu možné následné opravy směnných kurzů z CZK na EUR.

  3. Registr podpor de minimis – vede Ministerstvo zemědělství na portálu eAGRI na adrese: http://eagri.cz/public/app/RDM/Portal/Subject/Search, kde zadáním IČO 00216208 univerzity lze získat přehled o podporách za poskytovatele.


Čl. 4 Závěrečná ustanovení

  1. Zrušuje se opatření rektora č. 29/2016, Postup při podávání žádostí o přidělení podpory malého rozsahu (de minimis).

  2. Toto opatření nabývá platnosti dnem jeho podpisu a účinnosti dne 1. července 2024.


V Praze dne 28. června 2024

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

rektorka



.pdf ke stažení

.doc ke stažení




Poznámky

1

Čl. 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie (konsolidované znění), Nařízení Komise (EU) 2023/2831 ze dne 13. prosince 2023 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis, Nařízení Komise (EU) 2023/2832 ze dne 13. prosince 2023 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis udílenou podnikům poskytujícím služby obecného hospodářského zájmu.


Poslední změna: 3. červenec 2024 10:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Právní odbor
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám