• Aktuality

Aktuality

4. července 2024

Stanovisko Univerzity Karlovy ze dne 4. 7. 2024

Univerzita Karlova se vyjadřuje k nabídce pomoci rodinám pozůstalých a zraněných po tragédii na Filozofické fakultě UK dne 21. prosince 2023 a vydává aktuální stanovisko.


Univerzita Karlova uvádí, že s nabídkou pomoci oslovila všechny rodiny pozůstalých a všechny zraněné. Všem, co na nabídky reagovali, byla pomoc buď poskytnuta nebo jsme v jednání ohledně uzavření smlouvy. Se situací se některé rodiny nebo jednotliví členové rodin vyrovnávají různě. Respektujeme dobu, kdy chtějí komunikovat. Také vztahy uvnitř rodin jsou někdy komplikované a tomu nemůžeme předcházet. Poskytujeme podporu a dostatek času, abychom mohli finančně podpořit všechny, pro které byla sbírka Nadačního fondu UK určena. Pokud je někdo ze zasažených, kdo doposud s univerzitou nekomunikoval, a je připraven navázat kontakt, jsme pochopitelně plně k dispozici poskytnout veškerou pomoc a podporu. Lze tak učinit např. prostřednictvím e-mailu tajemnik@nf.cuni.cz.


Univerzita pravidelně vyzývala a stále pravidelně vyzývá (a to i prostřednictvím médií) všechny dotčené. Lze připomenout, že s ohledem na pravidla GDPR neměla (a ani na rozdíl od složek IZS nemohla mít) k dispozici oficiální seznam příbuzných postižených touto tragickou událostí, přitom dokázala sama zmapovat široký okruh nejen zraněných, ale i příbuzných a pozůstalých. Ostatně proto také zejména v prvních týdnech UK a FF UK žádala veřejně o spolupráci. Můžeme s jistotou potvrdit, že jsme v komunikaci se všemi zasaženými, kteří komunikovat mohou a chtějí.


Všichni zranění a pozůstalé rodiny mají informace o tom, že jim je finanční pomoc nabízena. Univerzita nemůže nikoho nutit, aby finanční podporu přijmul a využil. V tomto ohledu komunikujeme možnosti a respektujeme čas, který na rozhodnutí o vyplacení podpory jednotliví lidé potřebují. Univerzita Karlova dělá vše otevřeně a sama komunikuje řadu témat a řeší řadu výzev, aby co nejvíce pomohla v řešení komplexní pomoci po tragické střelbě. Nadační Fond UK je plně transparentní, pravidelně informuje o výši prostředků, které jsou ve fondu uloženy, i o tom, kolik prostředků bylo již vyplaceno. K dnešnímu dni bylo již vyplaceno téměř 30 milionů korun. Z důvodu hospodárného nakládání s financemi a aby zamezil znehodnocení financí inflací NF UK uložil dne 21. 2. 2024 na tři měsíce na termínovaný účet 25 milionů korun. Dalších 35 milionů korun NF UK uložil fond na spořící účet. Tento postup je standardní, volí ho i jiné nadační fondy. Využití termínovaného účtu žádným způsobem nenarušilo převod finančních prostředků těm, s nimiž jsou uzavřeny smlouvy či jsou uzavírány. Naopak předchází znehodnocení financí vlivem inflace, a tudíž i umožní vyplatit vyšší celkový obnos.


Vyjádření Univerzity Karlovy ze dne 1. 7. 2024 pro média k odškodnění obětí střelby na FF UK


Jsme v komunikaci se zasaženými, kteří komunikovat mohou a chtějí. Se zraněnými jsme v pravidelném kontaktu jednak prostřednictvím e-mailové komunikace, ale také osobně či prostřednictvím telefonu. Informaci s nabídkou podpory předáváme opakovaně; v případě, že některý ze zasažených nabídku podpory doposud nevyužil, i nadále ji může využít. Zasažení mají kontakty, prostřednictvím kterých mohou kdykoli začít komunikovat.


Se situací se rodiny nebo jednotliví členové rodin vyrovnávají různě. Respektujeme dobu, kdy chtějí komunikovat. Také vztahy uvnitř rodin jsou někdy komplikované a tomu nemůžeme předcházet. Poskytujeme podporu a dostatek času, abychom mohli finančně podpořit všechny, pro které byla sbírka určena. Pokud je někdo ze zasažených, kdo doposud s univerzitou nekomunikoval, již nyní připraven navázat kontakt, jsme plně k dispozici poskytnout veškerou pomoc a podporu. Lze tak učinit např. prostřednictvím e-mailu tajemnik@nf.cuni.cz.


Nadační fond UK (NF UK) je připraven komunikovat se všemi zraněnými i pozůstalými. Ti, kteří na předešlé nabídky doposud nereagovali, nás mohou kdykoliv kontaktovat. S nabídkou pomoci jsme oslovili všechny rodiny pozůstalých a všechny zraněné. Všem, co na naše nabídky reagovali, buď byla pomoc poskytnuta nebo jsme v jednání ohledně uzavření smlouvy. Celkem jsme zatím uzavřeli 55 smluv o poskytnutí nadačního příspěvku. Dalších 16 smluv budeme uzavírat v následujících dnech se zraněnými v rámci druhé fáze pomoci. Respektujeme prostor a čas, který rodiny potřebují, proto jim pomoc nabízíme opakovaně a víme, že v rámci zpracování traumat může být jejich zájem o podporu rozdílný v čase. Jsme připraveni pomoc nadále poskytovat a žádná z rodin zraněných či pozůstalých nezůstane bez naší podpory, pokud o ni bude mít zájem.


V tuto chvíli si nejsme vědomi toho, že by NF byl v pozici, kdy musí cokoliv napravovat. Jak již bylo řečeno, rodinám pozůstalých a raněných je pomoc nabízena opakovaně a respektujeme jejich individuální potřebu ke komunikaci v daném čase. Pro upřesnění, NF UK poskytuje finanční podporu, nejedná se však o odškodnění. Odškodnění v pravém slova smyslu poskytuje stát a univerzita všem potřebným předává informace, jak mohou požádat, což mohou učinit do 2 let od události. V tuto chvíli je tedy dostatek času a všichni mohou svůj nárok stále uplatnit. Finanční podporu nabídl také Magistrát hlavního města Prahy. Také o této finanční podpoře univerzita dotčené informuje a pomáhá s její administrativou.


Aktuálně rozdělujeme podporu v rámci 2. fáze finanční podpory. Na podzim bude probíhat 3. fáze. Z cílené sbírky bude vše přerozděleno těm, pro které byla sbírka určena. Celkem bylo zatím vyplaceno 27,45 milionů korun. Rodiny pozůstalých obdrželi celkem 24,15 milionů korun. Zranění obdrželi pomoc ve výši 2,3 milionů korun. Nyní probíhá druhá fáze pomoci, kdy budeme uzavírat dalších 16 smluv se zraněnými a rozdělíme dalších 7,7 milionů korun. Na psychologickou pomoc byl vyplacen 1 milion korun.


V NF UK je nyní cca 59 milionů korun.


NF UK z důvodu hospodárného nakládání s financemi uložil na termínovaný účet 25 milionů a 35 milionů na spořící účet, aby zamezil znehodnocení financí inflací. Tento postup je standardní, volí ho i jiné nadační fondy.


O nakládání s prostředky rozhoduje Správní rada NF UK po konzultaci s vedením UK a vedením FF UK a odborníky z Probační a mediační služby. V návrzích finanční podpory pro zraněné byl zohledněn počet dnů hospitalizace zraněných, nutná podpora rodiny (výpadek v příjmech, dojíždění), výdaje spojené s rehabilitací a pravděpodobnost trvalých následků. V rámci 3. fáze finanční podpory bude zohledněna výše finančních podpory poskytnuta v 1. i 2. fázi, aktuální zdravotní stav a zejména potřeby v průběhu celého procesu uzdravování. U těch, kteří neměli možnost komunikovat v 1. nebo 2. fázi, je možné zahájit tuto komunikaci ve 3. fázi a finanční prostředky budou poskytnuty v souladu s potřebami každého jednotlivce.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám