usnesení HVK 05/08

Usnesení hlavní volební komise pro volby do Akademického senátu Univerzity Karlovy


Hlavní volební komise pro volby do Akademického senátu Univerzity Karlovy (dále jen HVK), jmenovaná předsednictvem Akademického senátu Univerzity Karlovy podle čl. 3 Volebního a jednacího řádu AS UK (dále jen volební řád), ve složení:

MUDr. Petr Sucharda, CSc., předseda; doc. MUDr. Jaroslav Koutenský, CSc., místopředseda; PhDr. Josef Bavor, RNDr. Oldřich Bílek, Daniel Feranc, členové (nepřítomni Kateřina Nováková a Adam Šůra);

na svém zasedání dne 31.1.2005 ověřila podle čl. 7 odst. 5 volebního řádu výsledky voleb, konaných na fakultách II. části (podle přílohy 3 Statutu UK) pro volební období 2005 – 2008. Konstatovala, že neobdržela žádnou námitku proti průběhu ani výsledku voleb.

Po podrobném prozkoumání protokolů o průběhu a výsledku voleb se HVK usnesla takto:

  1. Volby členů a náhradníků AS UK na Lékařské fakultě v Hradci Králové, Husitské teologické fakultě, Filozofické fakultě a Matematicko-fyzikální fakultě byly posouzeny jako platné bez výhrad.

  2. Protokol o výsledku voleb na Právnické fakultě neobsahuje počty získaných hlasů. I když při počtu dvou kandidátů v každé části akademické obce počet hlasů o zvolení nerozhoduje, je HVK přesvědčena, že tento počet nemůže být nulový. Vzhledem k tomu bude platnost voleb na Právnické fakultě posouzena jako platná, jestliže HVK obdrží počty získaných hlasů všech kandidátů.

  3. O výsledcích voleb na 2. lékařské fakultě obdržela HVK několik protokolů, datovaných 3.12.2004, 12.1.2005 a 13.1.2005. Z některých těchto protokolů vyplynulo, že na 2. lékařské fakultě proběhly volby do AS UK jako dvoukolové. Dosažené počty hlasů v „návrhovém“ kole nebyly uvedeny. Proto byla na zasedání HVK přizvána předsedkyně dílčí volební komise 2. lékařské fakulty prof. RNDr. H. Tomášová, CSc. Dotazy bylo zjištěno, že volby do AS UK proběhly přiměřeně podle Volebního a jednacího řádu 2. lékařské fakulty. V „návrhovém“ kole obdrželo hlasy několik desítek členů obou částí akademické obce. Z nich pak volební komise vybrala po šesti kandidátech s největším počtem hlasů, kteří postoupili do vlastní volby.

    Tento postup je podle názoru HVK nepřípustný, protože volby do AS UK jsou upraveny volebním řádem, na který také odkazuje platný statut 2. LF v čl. 17, odst. 4: „Členové akademické obce fakulty volí členy akademického senátu Univerzity. Způsob volby stanoví Volební a jednací řád akademického senátu Univerzity.“

    HVK se jednomyslně shodla, že průběh voleb do AS UK na 2. LF je v rozporu zejména s čl. 4, odst. 1 volebního řádu a že způsob navrhování kandidátů hodnotí jako pochybení, které mohlo mít vliv na výsledky voleb zvolených členů (i náhradníků).

    HVK proto podle čl. 8 odst. 3 volebního řádu posoudila volby do AS UK na 2. lékařské fakultě pro volební období 2005 – 2008 jako neplatné a současně podle čl. 8 odst. 5 volebního řádu rozhodla o opakování voleb.


HVK znovu konstatuje, že ani při těchto volbách nebyli předsedové dílčích volebních komisí dostatečně poučeni o povinnosti zjištěné výsledky bezodkladně oznámit hlavní volební komisi a komise zřejmě také neobdržely vzor protokolu, vypracovaný HVK již v roce 2000.



V Praze 31.1.2005




MUDr. Petr Sucharda, CSc.

předseda hlavní volební komise pro volby Akademického senátu Univerzity Karlovy



Poslední změna: 21. leden 2018 23:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám