usnesení HVK 12/15

Usnesení hlavní volební komise pro volby do Akademického senátu Univerzity Karlovy

Hlavní volební komise pro volby do Akademického senátu Univerzity Karlovy, jmenovaná předsednictvem Akademického senátu Univerzity Karlovy podle čl. 3 Volebního a jednacího řádu AS UK ve složení

MUDr. Petr Sucharda, CSc., předseda; doc. MUDr. Jaroslav Koutenský, CSc., místopředseda; prof. RNDr. Jan Bednář, DrSc., mgr. Peter Brezina, prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc., mgr. Daniel Feranc a Marek Skovajsa, Ph.D., členové;

posoudila podle čl. 7 odst. 5 Volebního a jednacího řádu AS UK výsledky voleb, konaných na fakultách III. části (podle přílohy 3 Statutu UK) pro volební období 2012 – 2015, a dále doplňovací volby na Fakultě tělesné výchovy a sportu a na Fakultě sociálních věd. Konstatovala, že neobdržela žádnou námitku proti průběhu ani výsledku voleb.

Po podrobném prozkoumání protokolů o průběhu a výsledku voleb se komise usnesla takto:


I. Hlavní volební komise posoudila volbu členů a náhradníků AS UK na

  • 3. lékařské fakultě ve dnech 9. a 10.11.2011

  • 1. lékařské fakultě ve dnech 29. a 30.11.2011

  • Katolické teologické fakultě ve dnech 5., 7. a 8.11.2011

  • Fakultě tělesné výchovy a sportu ve dnech 14. až 16.11.2011

jako platnou bez výhrad.


II. Hlavní volební komise posoudila volbu členů a náhradníků AS UK na Pedagogické fakultě ve dnech 22. a 23.11.2011 jako platnou s následující výhradou:

  • - náhradníkem z řad studentů se stává také Patrik Bursa (získal 12,4 % hlasů voličů, kteří se dostavili k volbám).


III. Hlavní volební komise posoudila doplňovací volby na Fakultě tělesné výchovy a sportu ve dnech 14. až 16.11.2011 jako platné bez výhrad.


IV. Hlavní volební komise posoudila doplňovací volby na Fakultě sociálních věd ve dnech 25. až 29.11.2011 jako neplatné, a to z důvodu pochybení při aplikaci ustanovení čl. 10 odst. 2 Volebního a jednacího řádu Akademického senátu UK. Na základě analýzy počtu hlasů, získaných jednotlivými kandidáty, i informací předsedkyně dílčí volební komise o průběhu hlasování dospěli členové hlavní volební komise k závěru, že ustanovení čl. 6 odst. 5 Volebního a jednacího řádu Akademického senátu UK bylo použito nepřiměřeně, neboť se volil pouze jeden člen z řad akademických pracovníků a jeden člen z řad studentů. Toto pochybení mělo s vysokou pravděpodobností vliv na výsledky voleb, pokud jde o zvolené členy.


Proto hlavní volební komise v souladu s ustanovením čl. 8 odst. 3 Volebního a jednacího řádu Akademického senátu UK rozhodla o opakování hlasování v doplňovacích volbách na Fakultě sociálních věd, a to jak člena z řad akademických pracovníků, tak člena z řad studentů.


Hlavní volební komise konstatuje, že opakovaně dochází k nerespektování ustanovení čl. 9 odst. 1 Volebního a jednacího řádu Akademického senátu UK, přestože akademické senáty fakult mají k dispozici vzor protokolu o volbách, ve kterém je odkaz na toto ustanovení výslovně uveden. Hlavní volební komise proto žádá předsednictvo Akademického senátu UK, aby při vyhlašování voleb do Akademického senátu UK pro další volební období byly příslušné akademické senáty na správnou aplikaci tohoto ustanovení upozorněny.

Hlavní volební komise navrhuje předsednictvu Akademického senátu UK, aby zvážilo, zda při vyhlašování doplňovacích voleb neupozornit příslušný akademický senát na správnou aplikaci ustanovení čl. 6 odst. 5 (možnost uplatnit pouze tolik hlasů, kolik členů se volí).


V Praze 9.12.2011



MUDr. Petr Sucharda, CSc.

předseda hlavní volební komise pro volby Akademického senátu Univerzity Karlovy



Poslední změna: 21. leden 2018 23:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám