Opatření rektora č. 25/2024


Název:

Vnitřní hodnocení kvality vzdělávacího programu v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků na Univerzitě Karlově

K provedení:

-

Gestor:

Centrum celoživotního vzdělávání RUK

Účinnost:

1. července 2024


Vnitřní hodnocení kvality vzdělávacího programu v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků na Univerzitě Karlově

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Toto opatření stanovuje v návaznosti na ustanovení § 28a odst. 1 písm. b) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a ustanovení § 12b vyhlášky č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů, pravidla pro vnitřní hodnocení kvality vzdělávacího programu v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (dále jen „DVPP“) na Univerzitě Karlově (dále jen „univerzita“).


Čl. 2 Cíl a účel vnitřního hodnocení kvality

Cílem hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP je realizace procesu vlastního hodnocení (sebehodnocení) dle předem stanovených kritérií, získání relevantních informací o kvalitě realizovaných vzdělávacích programů DVPP a identifikování příležitostí pro zvyšování jejich kvality.


Čl. 3 Obsah vnitřního hodnocení kvality

  1. Systém vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP zahrnuje:

      a. 

    plán vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu,

      b. 

    realizaci vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu reportovanou v závěrečné zprávě o jeho vnitřním hodnocení.

  2. Přehled kritérií a indikátorů pro realizaci vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP je uveden v Příloze č. 1 tohoto opatření.

  3. Plán vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP podle odst. 1 písm. a) zpracovává garant vzdělávacího programu a tento plán obsahuje náležitosti uvedené v Příloze č. 2 tohoto opatření.

  4. Závěrečnou zprávu z vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP podle odst. 1 písm. b) zpracovává garant vzdělávacího programu zpravidla 6 měsíců přede dnem uplynutí doby, na kterou byla akreditace vzdělávacího programu v rámci DVPP udělena nebo prodloužena. Závěrečná zpráva z vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP obsahuje náležitosti uvedené v Příloze č. 3 tohoto opatření.

  5. 5. Předmětem sběru dat systému vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP je zpravidla:

      a. 

    zjišťování vzdělávacích potřeb účastníků vzdělávacího programu,

      b. 

    hodnocení organizačního, materiálního a personálního zajištění uskutečňovaného vzdělávacího programu,

      c. 

    úroveň dosažených kompetencí účastníků vzdělávacího programu a jejich využití v praxi

  6. Sběr dat pro vnitřní hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP a jejich vyhodnocení se provádí

      a. 

    před zahájením každého uskutečnění vzdělávacího programu,

      b. 

    v průběhu každého uskutečnění vzdělávacího programu, stanoví-li tak plán vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu,

      c. 

    bezprostředně po ukončení každého uskutečnění vzdělávacího programu a

      d. 

    6 měsíců po ukončení uskutečnění vzdělávacího programu, nejde-li o uskutečnění vzdělávacího programu ukončeného méně než 6 měsíců před uplynutím doby, na kterou byla akreditace vzdělávacího programu udělena nebo prodloužena; v takovém případě se tento sběr dat a vyhodnocení neprovádí.

  7. Fakulta, na které se vzdělávací program v rámci DVPP uskutečňuje, uchovává ke každému vzdělávacímu programu v rámci DVPP dokumentaci uvedenou v odstavci 1 po dobu 3 let ode dne uplynutí doby, na kterou byla akreditace vzdělávacího programu udělena nebo prodloužena.


Čl. 4 Organizace vnitřního hodnocení kvality

  1. Obsahovou přípravu vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP zajišťuje garant vzdělávacího programu a další garantem případně přizvaní odborníci z řad zaměstnanců univerzity.

  2. Účastníci vzdělávacích programů mají, je-li to možné zajistit, právo účastnit se vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP anonymně.

  3. Vnitřní hodnocení vzdělávacího programu v rámci DVPP probíhá dle plánu vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v listinné nebo elektronické podobě, případně ústně, přičemž v takovém případě musí být zdokumentováno.

  4. Pro vnitřní hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP se využívá různých nástrojů charakterizovaných v plánu vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu (např. položky se škálou s poskytnutím prostoru i pro volné slovní vyjádření poznámek a připomínek).

  5. Na interpretaci výsledků vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP se podílí garant vzdělávacího programu, zaměstnanci pověření děkanem příslušné fakulty, vedoucí dotčeného pracoviště a dotčení vyučující.


Čl. 5 Využití výsledků vnitřního hodnocení kvality

  1. Výsledky vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP jsou využívány v souladu s cíli uvedenými v čl. 2 a Přílohou č. 1 tohoto opatření.

  2. K výsledkům vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP se přihlíží při přípravě žádosti o akreditaci vzdělávacího programu a při přípravě strategických dokumentů univerzity. Průběžné výsledky hodnocení využívá garant k úpravě vzdělávacího programu v mezích podmínek akreditace.

  3. Výsledky vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu v rámci DVPP projednává garant vzdělávacího programu s vedoucím dotčeného pracoviště, který v případě potřeby přijme v rámci své působnosti opatření ke zvýšení kvality vzdělávacího programu.

  4. Děkan poskytne závěrečnou zprávu z vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu rektorovi.


Čl. 6 Přechodná a závěrečná ustanovení

  1. Doporučené postupy ve věci organizace, formy a metodiky hodnocení nezbytné z hlediska zajištění kvality a srovnatelnosti výsledků si může fakulta, na které se vzdělávací program v rámci DVPP uskutečňuje, stanovit opatřením děkana.

  2. Toto opatření se nevztahuje na vzdělávací programy akreditované před jeho účinností.

  3. Nedílnou součástí tohoto opatření jsou:

      a. 

    Příloha č. 1 – Přehled kritérií a indikátorů pro evaluaci,

      b. 

    Příloha č. 2 – Náležitosti plánu vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu,

      c. 

    Příloha č. 3 – Náležitosti závěrečné zprávy z vnitřního hodnocení kvality vzdělávacího programu.

  4. Toto opatření nabývá platnosti dnem jeho podpisu a účinnosti dne 1. července 2024.


Praze dne 28. června 2024

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

rektorka


.pdf ke stažení

.doc ke stažení



Poslední změna: 3. červenec 2024 10:55 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Právní odbor
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám