Opatření rektora č. 31/2023

Název:

Mediální krizová komunikace Univerzity Karlovy

K provedení:

-

Gestor:

Odbor vnějších vztahů

Účinnost:

15. června 2023


Mediální krizová komunikace Univerzity Karlovy

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Toto opatření definuje doporučení pro jednotný postup fakult a dalších součástí Univerzity Karlovy (UK) v oblasti komunikace krizových situací, které mohou negativně ovlivnit okamžitou mediální prezentaci Univerzity Karlovy či zakládají zbytečné příčiny k formování negativního mediálního obrazu, příp. poškození dobrého jména Univerzity Karlovy. Cílem opatření je potenciálně mediální krizové situace řešit konzistentně, věcně a efektivně, přičemž by neměla být dotčena pluralita názorů v rámci svobodné akademické diskuse.


Čl. 2 Mediálně krizové situace

  1. Typologii potenciálně rizikových situací s klasifikací míry rizika uvádějí Zásady mediální krizové komunikace Univerzity Karlovy(dále jen „zásady“), které jsou přílohou tohoto opatření.

  2. Prvotní vyhodnocení mediálně krizové situace probíhá standardizovaným systémem vnitřní komunikace, který je pro jednotlivé stupně rizika obecně definován v zásadách.


Čl. 3 Hlavní zásady mediální krizové komunikace, působnost v rámci fakult a součástí UK

  1. Úkolem standardizované vnitřní komunikace je zajištění dobré vzájemné informovanosti všech zainteresovaných osob, a to jak na centrální úrovni, tak na úrovni fakult, jejich dotčených organizačních složek a pracovišť nebo dalších součástí Univerzity Karlovy.

  2. Standardizovaná vnitřní komunikace zajišťuje přehledné, srozumitelné a jednoznačné informace, které jsou sdělovány médiím prostřednictvím definovaného okruhu mluvčích, resp. pověřených osob (viz zásady).

  3. Koordinace vnitřní komunikace pokračuje i v průběhu řešení případné mediální krize.

  4. Pro řešení případné mediální krize se doporučuje využít všech dostupných technických prostředků, např. monitoringu tisku a monitoringu sociálních sítí smluvně zajišťovaných na Univerzitě Karlově.

  5. Pro reakci na konkrétní mediální krizi se doporučuje zvážit podle povahy příslušné krize využití vlastních komunikačních kanálů Univerzity Karlovy, včetně sociálních sítí jednotlivých dotčených fakult nebo dalších součástí.

  6. Jednotlivým fakultám a dalším součástem se doporučuje, aby v duchu a v souladu se zásadami zvážily dopracování svých vlastních podrobnějších krizových komunikačních mechanismů, zejména přehledů kontaktních osob pověřených krizovou komunikací pro definované (typické) tematické oblasti, jejichž jména, telefonní a emailové (či jiné odpovídající) kontakty budou aktuální, bude se jednat o osoby s pracovně-právním vztahem k Univerzitě Karlově, a tento seznam bude dostupný na příslušných webových stránkách Univerzity Karlovy (např. na stránce https://pr.cuni.cz).


Čl. 4 Společné ustanovení

Výkonem tohoto opatření je v součinnosti s fakultami, příp. s dotčenými organizačními složkami či součástmi Univerzity Karlovy, pověřeno oddělení komunikace odboru vnějších vztahů RUK (OK OVV RUK), metodickým dohledem vnější části komunikace prorektor pro vnější vztahy UK a v případě možného interního dopadu či nutnosti interní krizové komunikace pak kancléřka UK.


Čl. 5 Závěrečné ustanovení

Toto opatření nabývá účinnosti dnem 15. června 2023.


V Praze dne 12. června 2023

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

rektorka



.pdf ke stažení

.doc ke stažení




Poslední změna: 15. červen 2023 09:39 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Právní odbor
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám