Priority pro období 2024–2026

I když se univerzita v řadě oblastí významně posunula, bude v jejich podpoře pokračovat i v následujícím tříletém období. Nadále bude aktivně rozvíjet své stávající aktivity, přičemž jejich další směřování bude modifikovat i dle výstupů zpětné vazby od zaměstnankyň a zaměstnanců. V nadcházejícím tříletém období bude klást velký důraz na témata z oblasti etiky – bude kultivovat systém ochrany práv zaměstnanců a zaměstnankyň prostřednictvím institutu ombudsmanky a ombudsosob na fakultách, identifikovat eticky složitá témata a poskytovat dostupnou podporu při jejich řešení.


Univerzita bude dále pracovat na implementaci Strategie udržitelného rozvoje Univerzity Karlovy, vyhodnotí, jak si vedla při naplňování prvního akčního plánu pro roky 2023-2024 a připraví nový akční plán, který posune univerzitu opět blíže k jejímu hlavnímu cíli v této oblasti, tedy k udržitelnému fungování do roku 2030, a to nejen odpovědným přístupem k provozu, ale i skrze vzdělávací a tvůrčí aktivity.


V oblasti vědy a výzkumu podrobí Univerzita Karlova svou podporu podávání grantových projektů významné restrukturalizaci. Dotazníkové šetření realizované v druhé polovině loňského roku naznačilo, že podpora není dostatečně využívána. Společným cílem by mělo být, aby univerzita podávala více žádostí v mezinárodních grantových schématech, zejména v unijních programech Horizont Evropa (v budoucnu FP10) a Erasmus+ KA2.


Univerzita se chce zaměřit i na popularizaci výstupů vědecké práce svých akademiček a akademiků a proaktivně je komunikovat veřejnosti. Pro své akademičky a akademiky kromě jiného připraví a nabídne kurzy a workshopy, které jim zlepší dovednosti v oblasti popularizace vědy i vystupování v médiích.


V letošním roce zřídí univerzita poradní orgán nebo neformální skupinu, která umožní pravidelně se setkávat se začínajícími vědci a vědkyněmi, zejména těmi s významnými zahraničními zkušenostmi. Společně budou diskutovat témata jako grantové příležitosti, pracovní podmínky a kariérní růst a budou podávat zpětnou vazbu pro rozvoj Univerzity Karlovy.


Poslední změna: 25. září 2024 14:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Oddělení analýz a strategií
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám