Výzva k zasílání podnětů k návrhu struktury programů Progres

V Praze dne 18. 2. 2016

Č. j. 2163/2016-IV.AZ


Výzva k zasílání podnětů k návrhu struktury programů Progres


Vážená paní děkanko, vážený pane děkane,

vážený pane řediteli,

vážená paní proděkanko, vážený pane proděkane,

vážení koordinátoři Programů rozvoje vědních oblastí na Univerzitě Karlově (PRVOUK),


dne 22. 1. 2016 byl Akademickým senátem UK a dne 28. 1. 2016 Vědeckou radou UK schválen materiál „Návrh struktury programů na podporu vědy na UK od roku 2017“. Jeho předmětem je podoba komplexního systému financování vědecké a výzkumné činnosti na UK od roku 2017, neboť dosavadní systém částečně končí již 31. 12. 2016.


Počítáme s tím, že programy Progres budou v základních rysech velmi blízké programům PRVOUK. To se promítne i do jejich Zásad, které nyní připravujeme a které by měly vstoupit v platnost letos v červnu. Předpokládáme, že část současných PRVOUKů bude jen s mírnými modifikacemi pokračovat pod hlavičkou programů Progres, pokud je vhodné zachovat kontinuitu a vývoj oboru. Další programy budou vytvořeny s novým obsahem i složením spolupracujících subjektů tak, aby jejich podoba odpovídala aktuálním prioritám vědecké a výzkumné činnosti jednotlivých fakult.


Podle výše zmíněného materiálu programy Progres mají sloužit „k větší motivaci pro komunikaci a spolupráci v rámci blízce příbuzných vědeckých oborů pěstovaných na různých fakultách a součástech UK, a stejně tak k podpoře multidisciplinární spolupráce na naší univerzitě“. Princip spolupráce v rámci UK je tedy u programů Progres klíčový; tato spolupráce bude podpořena i vyšší finanční bonifikací než u programů PRVOUK (více k tématu bonifikací viz níže).


Dalším základním principem programů Progres je pokrytí všech hlavních oblastí vědecko-výzkumné činnosti provozované na UK. Zachováno zůstane rovněž pravidlo původně definované v čl. 2 odst. 4 Zásad PRVOUK: „Problematika stejné nebo obdobné vědní oblasti musí být řešena v rámci jednoho Programu, nebrání-li tomu charakter této vědní oblasti nebo způsob jejího dosavadního uskutečňování na UK. Má-li být problematika stejné nebo obdobné vědní oblasti řešena v rámci více Programů, musí být zaměření těchto Programů zřetelně diferencováno.“ Naším cílem však není podporovat spolupráci, která by byla jen formální, nebo vytvářet umělý tlak na spojování oborů tam, kde to objektivně není možné.


Jednou ze změn programů Progres oproti PRVOUKům bude systém bonifikací, které se budou skládat z několika složek – kromě dosavadního bonusu za mezifakultní spolupráci bude bonifikována také mezinárodní spolupráce a unikátnost oboru. Další parametry bonifikace budou definovány v Zásadách programů. Bonifikace bude založena na hodnocení odbornou komisí a zohlední i počet pracovníků jednotlivých programů.


Vážená paní děkanko, vážený pane děkane, vážený pane řediteli, vážení koordinátoři programů PRVOUK, žádám Vás tímto o zaslání návrhů na budoucí uspořádání programů Progres na Vaší fakultě / Vašem vysokoškolském ústavu. Podobně jako u programů PRVOUK v roce 2012 mohou také nyní zasílat odůvodněné podněty i další akademičtí a vědečtí pracovníci UK (zašlou je kromě RUK vždy také děkanovi fakulty, na níž jsou zaměstnáni). Součástí návrhu u každého programu je: jeho název, jméno navrženého koordinátora1, vědní oblast (tj. vědní obor v širším smyslu slova nebo mezioborová problematika), stručná anotace programu v rozsahu 1–2 strany textu, výčet fakult a vysokoškolských ústavů, na kterých má být program uskutečňován, a orientační počet účastníků programu z řad akademických a vědeckých pracovníků. Návrhy jednotlivých programů vyplňujte prosím do formuláře, který je přílohou tohoto dopisu a bude rovněž zveřejněn na webu odboru pro vědu a výzkum.


Své návrhy zašlete prosím po projednání na fakultě do 31. 3. 2016 v písemné verzi odboru pro vědu a výzkum RUK a současně e-mailem na adresu progres@ruk.cuni.cz. Na základě Vašich podnětů bude zpracován návrh struktury programů Progres, který bude předložen kolegiu rektora, projednán se zástupci fakult a následně Vědeckou radou UK na jejím květnovém zasedání.


Předpokládaný harmonogram dalších kroků vypadá takto:

  • začátek června 2016 – vyhlášení výzvy pro zpracování přihlášek programů schválené VR UK;

  • 15. září 2016 – termín pro odevzdání přihlášek programů; následovat bude kontrola a posouzení přihlášek odbornými komisemi;

  • 20. října 2016 – nejzazší termín schválení přihlášek programů vědeckými radami fakult (VŠ ústavů), na nichž by měly být dané programy uskutečňovány;

  • listopad 2016 – projednání přihlášek programů Vědeckou radou UK;

  • programy budou oficiálně vyhlášeny k 1. 1. 2017.


Výzva k zasílání podnětů k návrhu struktury programů Progres bude v nejbližší době zveřejněna také na webu odboru pro vědu a výzkum RUK.


S pozdravem a poděkováním za spolupráci




                                                                                   prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA



Příloha: formulář pro vyplnění podnětu k návrhu struktury programů Progres


Zasílá se: děkani fakult UK, ředitelé vysokoškolských ústavů UK, proděkani pro vědu, koordinátoři Programů rozvoje vědních oblastí na UK (PRVOUK)


.pdf ke stažení


Zpět na stránku programů Progres


Poznámky

1

Koordinátor programu Progres musí splňovat tyto podmínky:

  • jde o akademického nebo vědeckého pracovníka UK s pracovním úvazkem na UK alespoň 0,8 (jde-li o pracovníka zařazeného na lékařské fakultě, vztahuje se podmínka velikosti úvazku alespoň 0,8 na součet úvazků na UK a v příslušné fakultní nemocnici; úvazek na UK však musí činit nejméně 0,5);

  • v dané vědní oblasti již prokazatelně dosáhl mezinárodně uznávaných výsledků;

  • nemůže být členem rady jiného programu Progres.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:45 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro vědu a výzkum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám