Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2007 - leden 2008

Zpráva o činnosti AS UK za funkční období únor 2007 – leden 2008


Akademický senát Univerzity Karlovy v tomto funkčním období jednal na pěti plenárních zasedáních, dne 18. ledna 2008 se uskuteční šesté řádné zasedání AS UK.


Předsednictvo AS UK pracovalo ve složení:

  • prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF), předseda,

  • JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), místopředseda,

  • prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc. (FF)

  • Mgr. Lenka Philippová (HTF),

  • MUDr. Bc. Marek Hilšer (1.LF) a

  • Bc. Jakub Jeřábek (FSV).


Tajemníkem AS UK byl po celé období Mgr. Daniel Feranc (KTF). Sekretářkou byla Antonie Křížová. Předsednictvo AS UK jednalo na čtrnácti zasedáních. Při sestavování časového plánu zasedání senátu, vzhledem k problémům s usnášení schopností v minulém funkčním období, předsednictvo pečlivě vážilo termíny zasedání. Časový plán a disciplina členů senátu v účasti na zasedání přispěly k pružnému projednávání všech bodů zasedání. V průběhu letních prázdnin bylo předsednictvo AS UK tradičně pověřeno plénem senátu, aby jej zastupovalo v neodkladným záležitostech.


Na činnosti senátu se zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:

  • Ekonomická - předseda doc. MUDr. Bohuslav Matouš, CSc., (1.LF) do 30. prosince 2007,

  • Legislativní - předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF),

  • Sociální - předseda Oldřich Řeháček (PF),

  • Studijní - předseda PhDr. Kateřina Vaněčková (PedF) a

  • Ediční - předsedkyně prof. PhDr. Marie Dohalská, DrSc. (FF).

V tomto funkčním období nebyla ustanovena zahraniční komise, věcné otázky proto byly svěřeny studijní komisi. Pracovní komise jednaly: ekonomická komise na pěti, legislativní komise na šesti, sociální komise na pěti, studijní komise na třech a ediční komise na třech zasedáních. Zápisy z jednání pléna, předsednictva a pracovních komisí jsou uloženy v sekretariátu senátu a zveřejněny na webových stránkách AS UK. Podrobný přehled činnosti pléna, předsednictva i pracovních komisí senátu je v příloze zprávy o činnosti.


Předsednictvo AS UK dne 14. května 2007 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do AS UK ve 2. sboru.

Volby se uskutečnily:

27. - 28. listopadu 2007 na Lékařské fakultě v Hradci Králové,

28. – 29. listopadu 2007 na 2. lékařské fakultě,

4. – 5. prosince 2007 na Husitské teologické fakultě,

27. – 29. listopadu 2007 na Filozofické fakultě,

20. – 21. listopadu 2007 na Právnické fakultě a

13. – 14. listopadu 2007 na Matematicko-fyzikální fakultě.

Hlavní volební komise v tomto funkčním období vzhledem k zániku členství některých členů AS UK povolala náhradníky doc. MUDr. Jaroslava Cermana, CSc. (LF HK), JUDr. Michaela Kučeru (HTF) a MUDr. Bc. Marka Hilšera (1.LF).


V oblasti rozhodování o samosprávních orgánech univerzity senát projednával návrh na jmenování nového člena Vědecké rady UK. Dále v oblasti samosprávní činnosti senát zřídil Centrum pro přenos poznatků a technologií, společné pracoviště FaF a LF HK – Katedru tělesné výchovy v Hradci Králové, vyjádřil se k založení obchodní společnosti AB Pharma s.r.o. s majetkovou účastí univerzity a k založení sdružení právnických osob BIOCEV. Dalšími důležitými úkony senátu bylo projednání a schválení Výroční zprávy o činnosti UK za rok 2006, Výroční zprávy o hospodaření UK za rok 2006 a Aktualizace Dlouhodobého záměru UK pro rok 2007-2008.


V tomto funkčním období nebyla tvorba nových vnitřních předpisů oproti minulým obdobím tak výrazná, do 18. ledna 2008 senát schválil změnu Vnitřního mzdového předpisu a přílohy č. 2 statutu univerzity a 25 vnitřních předpisů fakult a dalších součástí UK. Legislativní činnost se v tomto funkčním období výrazně zaměřila na přípravu a zahájení depurace vnitřních předpisů fakult a dalších součástí UK. Úplný přehled legislativní činnosti AS UK je zveřejněný na webových stránkách AS UK. Senát také projednával návrhy opatření rektora UK: o poskytování stipendií na podporu ubytování studentů na UK, o poskytování podpory zájmové činnosti studentů, o stanovení standardních cen ubytování, o vydání statutu Ceny za prezentaci UK a statutu Ceny za tvůrčí počin UK.


Nejdůležitějším úkonem v ekonomické oblasti senátu bylo projednání a schválení rozpočtu UK pro rok 2007, rozpisu státní neinvestiční dotace a příspěvků na UK pro rok 2007. Dne 18. ledna 2008 má na programu. V této oblasti dále senát projednával způsob čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy a schválil její postupné rozdělení ve výši téměř 20 mil. korun. K 18. lednu 2008 projednal 16 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod., či jejich změn.


Senát s velkou pozorností sledoval činnost Rady vysokých škol a zástupci Univerzity Karlovy v Praze ve sněmu Rady vysokých škol pravidelně informovali o své činnosti v reprezentaci vysokých škol. Předseda senátu opakovaně obhájil místo předsedy pracovní komise RVŠ, kterou tvoří předsedové akademických senátů vysokých škol (tzv. Velký chural).


Senát sledoval další důležité události: přípravu tzv. Bílé knihy terciárního vzdělávání, řešení situace na HTF; delegoval své zástupce do Komise pro posuzování úlev na poplatcích.



prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.

předseda AS UK v Praze



Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK


Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám