Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2016 - leden 2017

Akademický senát Univerzity Karlovy (dále jen AS UK) v uvedeném funkčním období jednal na sedmi zasedáních: dne 5. února 2016, 8. dubna 2016, 3. června 2016, 21. října 2016, 25. listopadu 2016, 9. prosince 2016 a 20. ledna

2017.


Předsednictvo senátu pracovalo ve složení:

Předseda AS UK


PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D. (FSV)

Místopředseda AS UK


Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF)


Členové předsednictva


Prof. MUDr. Zuzana Červinková, CSc. (LF HK)

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Doc. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)

Mgr. Peter Korcsok (MFF) (listopad 2016 – leden 2017)


Předsednictvo AS UK jednalo na třinácti řádných zasedáních, a to ve dnech 5.února 2016 (ráno a odpoledne), 29. března 2016, 8. dubna 2016, 23. května 2016, 1. srpna 2016, 1. září 2016, 11. října 2016, 14. listopadu 2016, 25. listopadu 2016, 28. listopadu 2016, 10. ledna 2017, 20. ledna 2017 a jednom mimořádném zasedání 9. května 2016. Zápisy z nich byly rozesílány členům AS UK a zveřejňovány na webových stránkách senátu.


Předsednictvo AS UK dne 25. května 2016 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do senátu univerzity ve II. sboru. Volby se konaly

- ve dnech 21. až 24. listopadu 2016 na Filozofické fakultě,

- ve dnech 22 až 23. listopadu 2016 na Lékařské fakultě Hradec Králové,

- ve dnech 22. až 23. listopadu 2016 na Husitské teologické fakultě,

- ve dnech 22. a 23. listopadu 2016 na Právnické fakultě,

- ve dnech 25. až 27. listopadu 2016 na 2. lékařské fakultě,

- ve dnech 29. a 30. listopadu 2016 na Matematicko-fyzikální fakultě.


Administrativní práce spojené s činností AS UK zabezpečovala kancelář AS UK: Antonie Křížová, sekretářka Akademického senátu UK. Tajemnicí AS UK byla Eliška Kryčerová. Tajemnicí Legislativní komise AS UK byla do své rezignace dne 8. dubna 2016 Mgr. Bc. Tereza Svobodová, B.A., následně byla od 1. srpna 2016 pověřena výkonem funkce PhDr. Soňa Mikulová, Ph.D., která vykonávala tuto funkci již v daném mezidobí.


Na činnosti senátu se svou činností zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:


Komise

Předseda komise

Ediční

Mgr. Jan Kříž (PřF)

Ekonomická

Doc. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)

Legislativní

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Petiční

Mgr. Jakub Marek, Ph.D. (FHS)

Sociální

Bc. Miroslav Čermák (FSV)

Studijní

Lukáš Kostínek (PF)


Funkci rektora UK vykonával prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (dále jen J. M. pan rektor), který se pravidelně účastnil zasedání AS UK a zasedání předsednictva AS UK.


Na zasedání dne 5. února 2016 proběhly volby nového předsednictva AS UK, ustanovení komisí a následná volba jejich jednotlivých předsedů.


Na zasedání AS UK dne 8. dubna 2016 byl schválen rozpočet pro rok 2016 a rozpis dotací a příspěvků na UK pro rok 2016. Dále byl členy AS UK přijat návrh na finanční podporu přípravy rozvojových projektů vyjmenovaných fakult UK z mimořádného rozpočtu, návrh na čerpání mimořádného příspěvku pro UK, návrh aktualizovaného znění Etického kodexu UK, jakož i návrh Opatření rektora č. 9/2016 a změna Opatření rektora č. 12/2015.


Na svém zasedání AS UK dne 3. června 2016 senátorky a senátoři vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat prorektorkou UK pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti prof. PaedDr. Radku Wildovou, CSc. (PedF). Dále plénum AS UK schválilo Výroční zprávu o činnosti a Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2015 a také schválilo Dlouhodobý záměr UK 2016-2020. Dále členové AS UK vyjádřili negativní stanovisko k návrhu na přejmenování 2. LF UK – dílčí změnu Přílohy č. 2 Statutu UK – Organizačního řádu. AS UK vzal na vědomí Zásady soutěže Primus a programu Progres a Systém zajišťování kvality na UK. Dále vzal na vědomí výklad Legislativní komise AS UK k čl. 5. odst. 7 SZŘ ohledně doktorského studia. AS UK podpořil rozhořčení ČKR nad nefunkčností informačního systému evidence výsledků VaVaI a systému centrální evidence projektů (viz usnesení ČKR 136, čl. 5) a důrazně zažádalo Úřad vlády ČR o bezodkladné zprovoznění tohoto systému. AS UK upozornil, že nefunkčnost systému znemožňuje veřejnou kontrolu nad nakládáním s prostředky v rámci VaVaI, ohrožuje budoucí financování vědy a může tím destabilizovat jak výzkumné organizace, tak i samotné vědní obory. Proto AS UK plně podpořil kroky ČKR vedoucí k nápravě stávajícího stavu. AS UK rovněž sdílel rozhořčení ČKR ohledně návrhu rozpočtu Ministerstva financí ČR ve střednědobém výhledu pro celou kapitolu školství (viz usnesení ČKR 136, čl. 2), které navzdory příslibům politické reprezentace nezjednalo nápravu dlouhodobého podfinancování. AS UK varoval před vážným ohrožením úrovně vysokoškolského vzdělání studentů v ČR. AS UK se rovněž připojil k výzvě ČKR k projevům veřejného nesouhlasu s výchozím rozpočtovým návrhem Ministerstva financí ČR a žádal navýšení alokace finančních prostředků v kapitole školství ve střednědobém výhledu počínaje rokem 2017. AS UK současně vyjádřil odhodlání iniciovat od září 2016 protestní akce členů akademické obce v rámci celé České republiky za předpokladu, že se situace nezmění.


Během léta Předsednictvo AS UK jednalo na třech zasedáních, konaných ve dnech 1. srpna 2016, 1. září 2016 a 11. října 2016, během nichž se kladně vyjádřilo k předloženým právním jednáním, dílčím smlouvám či OR (např. Opatření rektora č. 25/2016 k sociálním a ubytovacím stipendiím). Podklady k jednáním byly před zasedáním předsednictva AS UK doručeny členům Ekonomické komise AS UK, která se jimi zabývala, a předseda Ekonomické komise AS UK doc. Ing. Františka Zahálka, Ph.D. (FTVS) vždy v den konání zasedání předsednictva AS UK oznámil stanovisko komise k jednotlivým návrhům.


Na svém zasedání dne 21. října 2016 schválil AS UK Principy rozdělování příspěvků a dotací na UK pro rok 2017 a Rozpis mimořádného příspěvku poskytnutého UK v září 2016. AS UK po projednání vzal se souhlasem na vědomí návrh OR č. 31/2016 – Pravidla jednotného vizuálního stylu UK. Dále AS UK schválil doc. MUDr. Felixe Votavu, Ph.D. (3. LF), Evu Fürstovou (2. LF), doc. Ing. Františka Zahálku, Ph.D. (FTVS), Lukáše Kostínka (PF), prof. ThDr. Martina Prudkého (ETF), Mgr. Bc. Terezu Svobodovou (FSV), doc. RNDr. Jiřího Dolejšího, CSc. (MFF), Mgr. Bc. Michala Zimu (PřF) za členy do Rady pro vnitřní hodnocení UK za AS UK.


Na svém zasedání dne 25. listopadu 2016 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko ke jmenování Mgr. Petera Korcsoka (MFF) do Předsednictva AS UK. Dále AS UK vyjádřil kladné stanovisko ke jmenování doc. RNDr. Jiřího Blažka, Ph.D. (PřF) do Sněmu RVŠ a ke jmenování Bc. Filipa Sedláka (HTF) do Rady kolejí a menz. AS UK projednal návrh na čerpání mimořádného příspěvku UK pro FHS, návrh na čerpání mimořádného příspěvku UK pro ÚDAUK – příprava stavby nové budovy a návrh na čerpání mimořádného příspěvku UK – stavba provizorní menzy v rámci výstavby Kampusu Albertov.


Na svém zasedání dne 9. prosince 2016 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko ke jmenování Štěpána Esterleho (KTF) zástupcem delegáta AS UK ve SK RVŠ. AS UK projednal a schválil Aktualizaci Harmonogramu Dlouhodobého – strategického záměru Univerzity Karlovy 2016-2020 pro rok 2017.


AS UK ve svém volebním období od února 2016 do ledna 2017 věnoval značnou pozornost hospodaření Univerzity. AS UK kontroloval hospodaření Univerzity s majetkem a projednal návrhy na čerpání prostředků z celouniverzitních rezerv. Nejdůležitějšími body bylo projednání rozpočtu UK pro rok 2016 a jednání o principech rozdělování příspěvků a dotací na Univerzitě pro rok 2017.


V druhé polovině uplynulého funkčního období se AS UK věnoval především legislativní činnosti. Senátu byly ke schválení předloženy nové či novelizované návrhy všech vnitřních předpisů Univerzity. Během celého roku projednala Legislativní komise senátu také několik návrhů vnitřních předpisů fakult a součástí. Schváleno bylo v rámci systematického přepracování mnoho nových organizačních řádů dalších součástí. Komise poskytla některým fakultám také konzultace jejich návrhů, díky kterým byly změny vnitřních předpisů následně schváleny.

Ekonomická komise se intenzivně věnovala právním jednáním, návrhu rozpočtu UK pro rok 2016, návrhu rozpisu dotací a příspěvků na UK v roce 2016, několika návrhům na čerpání mimořádného příspěvku a mnohočetným opatřením rektora.


Sociální komise se na svých zasedáních zabývala sociálními otázkami, Zásadami programu Progres a soutěží Primus, změnou Opatření rektora č. 12/2015, návrhem aktualizace Etického kodexu, problematikou fotografování na promocích, žádostmi na podporu zájmové činnosti studentů, Pravidly podpory zájmové činnosti studentů UK a informacemi z KaM.


Ediční komise se věnovala problematice zaměstnaneckých děl na UK, činnosti nakladatelství Karolinum, oslavám 700. výročí narození Karla IV., problematice webu UK a fakultních webů, návrhu OR o jednotném vizuálním stylu na UK. Průběžně konzultovala s vedením UK prezentaci Univerzity na zahraničních a českých veletrzích. Na zasedáních se také diskutovalo o predátorských časopisech.


Studijní komise se věnovala především návrhům vnitřních předpisů UK, dále změně Opatření rektora č. 12/2015, návrhu aktualizace Etického kodexu, podmínkám doktorského studia pod dvojím vedením disertační práce, Návrhu systému zjišťování kvality na UK, Zásadám soutěže Primus a programu Progres a programu GA UK či Erasmu +.


Petiční komise se zabývala podnětem z Katolické teologické fakulty.


Tajemnice AS UK a tajemnice Legislativní komise AS UK se účastnily pravidelně zasedání pracovních komisí AS UK, pořizovaly zápisy a staraly se o sekce jednotlivých komisí v rámci webových stránek AS UK.


Předsednictvo AS UK setrvalo v posílání pozvánek na zasedání AS UK a vyvěšování podkladových materiálů elektronicky na webové stránky senátu, promítání elektronických prezentací během zasedání AS UK a také v neformálním pokračování jednání po zasedání AS UK s občerstvením. Předsednictvo AS UK se pravidelně setkávalo s předsedy pracovních komisí AS UK a setrvalo v organizování předsenátních posezení pro senátory. Dále realizovalo plnou integraci zapojení Google konference a flexibilního prostoru pro podkladové materiály jednotlivých pracovních komisí AS UK a uskutečnilo výjezdní zasedání studentských senátorů AS UK.


Předseda AS UK se podílel 19. května 2016 na obnovení pracovní skupiny RVŠ – Fórum předsedů akademických senátů VŠ při RVŠ a následně 13. - 14. října 2016 absolvoval výjezdní zasedání do Křtin, kde se uskutečnilo setkání výše uvedeného Fóra.


PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.

předseda AS UK


Vypracovala: Eliška Kryčerová, tajemnice Akademického senátu UK





Poslední změna: 27. únor 2020 10:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám