Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2008 - leden 2009

Zpráva o činnosti AS UK za funkční období únor 2008 – leden 2009

Akademický senát Univerzity Karlovy v tomto funkčním období jednal na pěti plenárních zasedáních, dne 23. ledna 2009 se uskuteční šesté řádné zasedání AS UK.


Předsednictvo AS UK pracovalo ve složení:

  • prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF), předseda,

  • JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), místopředseda,

  • prof. PhDr. Jan Royt, PhD., CSc. (KTF)

  • DocMUDr. Petr Hach, CSc. (1.LF),

  • Richard Chudoba (PřF) a

  • Bc. Jakub Jeřábek (FSV).


Tajemníkem AS UK byl po celé období Mgr. Daniel Feranc (KTF). Sekretářkou byla Antonie Křížová. Předsednictvo AS UK jednalo na čtrnácti zasedáních. Při sestavování časového plánu zasedání senátu, vzhledem k problémům s usnášení schopností v minulém funkčním období, předsednictvo pečlivě vážilo termíny zasedání. Časový plán a disciplina členů senátu v účasti na zasedání přispěly k pružnému projednávání všech bodů zasedání. V průběhu letních prázdnin bylo předsednictvo AS UK tradičně pověřeno plénem senátu, aby jej zastupovalo v neodkladným záležitostech.


Na činnosti senátu se zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:

  • Ekonomická - předseda doc. RNDr. Miloš Rotter, CSc., (MFF),

  • Legislativní - předseda JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF),

  • Sociální - předseda Bc. Jan Šimek (MFF),

  • Studijní - předseda Doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. (LFHK) a

  • Ediční - předseda RNDr. Štěpán Bojar (ÚVT).


Předsednictvo AS UK dne 23. května 2008 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do AS UK ve 3. sboru.

Volby se uskutečnily:

19. – 20. listopadu 2008 na 1. lékařské fakultě.

18. – 19. listopadu 2008 na 3. lékařské fakultě

20. – 22. listopadu 2008 na Katolické teologické fakultě

19. – 20. listopadu 2008 na Pedagogické fakultě

10. – 12. prosince 2008 na Fakultě tělesné výchovy a sportu


V oblasti rozhodování o samosprávních orgánech univerzity senát projednal návrh na jmenování nového člena Vědecké rady UK. Dále v oblasti samosprávní činnosti byly projednány a schváleny Výroční zprávy o činnosti UK za rok 2007, Výroční zprávy o hospodaření UK za rok 2007 a Aktualizace Dlouhodobého záměru UK pro rok 2008-2009.


Legislativní činnost v tomto funkčním období byla v souvislosti s depurací vnitřních předpisů fakult oproti minulým obdobím výrazná, do 23. ledna 2009 senát projednal 68 vnitřních předpisů fakult a dalších součástí UK. Dále senát projednal a schválil změnu Řádu imatrikulací a promocí změnu Řádu menzy. Úplný přehled legislativní činnosti AS UK je zveřejněný na webových stránkách AS UK. Senát také projednával návrhy opatření rektora UK: o poskytování stipendií na podporu ubytování studentů na UK, o poskytování podpory zájmové činnosti studentů, o stanovení standardních cen ubytování a o změně statutu Bolzanovy ceny..


Nejdůležitějším úkonem v ekonomické oblasti senátu bylo projednání a schválení rozpočtu UK pro rok 2008, rozpisu státní neinvestiční dotace a příspěvků na UK pro rok 2008. Akademický senát věnoval zvýšenou pozornost projednávání návrhu na odkoupení většinového vlastnického podílu k objektu CDMS Krytal. V této oblasti dále senát projednával způsob čerpání a rozdělení univerzitní rozpočtové rezervy a schválil její postupné rozdělení ve výši téměř 4,5 mil. korun. K 23. lednu 2009 projednal 14 návrhů smluv o pronájmu, prodeji apod., či jejich změn.


Senát s velkou pozorností sledoval činnost Rady vysokých škol a delegoval zástupce Univerzity a fakult do sněmu Rady vysokých škol. Senát pravidelně informovali o své činnosti v reprezentaci vysokých škol. Předseda senátu opakovaně obhájil místo předsedy pracovní komise RVŠ, kterou tvoří předsedové akademických senátů vysokých škol (tzv. Velký chural).


Senát se zvýšenou pozorností sledoval přípravu Bílé knihy terciárního vzdělávání, po tzv. vypořádání připomínek proces její přípravy odmítl. Dále senát intenzivně věnoval problematice zamýšlené transformace fakultních nemocnic na univerzitní nemocnice.


prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.

předseda AS UK v Praze


Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám