Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2015 - leden 2016

Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze (dále jen AS UK) v tomto funkčním období jednal na sedmi zasedáních: dne 6. února 2015, 27. března 2015, 15. května 2015, 26. června 2015, 23. října 2015, 11. prosince 2015 a 22. ledna 2016.


Předsednictvo senátu pracovalo ve složení:

Předseda AS UK


PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D. (FSV)

Místopředseda AS UK


Mgr. et Mgr. Martin Holý (HTF)


Členové předsednictva


Prof. MUDr. Zuzana Červinková, CSc. (LF HK)

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Mgr. Roman Šolc (PřF)

Doc. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)


Předsednictvo AS UK jednalo na třinácti řádných zasedáních dne 6. února 2015, 17. března 2015, 27. března 2015, 14. dubna 2015, 5. května 2015 (ráno), 15. května 2016, 16. června 2015, 26. června 2015, 11. srpna 2015, 2. září 2015, 13. října 2015, 1. prosince 2015, 12. ledna 2016 a čtyřech mimořádných zasedáních dne 5. května 2015 (večer), 8. června 2015., 5. října 2015 a 9. listopadu 2015. Zápisy z nich byly rozesílány členům AS UK a zveřejňovány na webových stránkách senátu.


Předsednictvo AS UK dne 5. května 2015 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do senátu univerzity v I. sboru. Volby se konaly


- ve dnech 10 a 11. listopadu 2015 na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové,


- ve dnech 10. až 11. listopadu 2015 na Evangelické teologické fakultě,


- ve dnech 25. až 27. listopadu 2015 na Fakultě sociálních věd,


- ve dnech 25. až 26. listopadu 2015 na Lékařské fakultě v Plzni,


- ve dnech 25. a 26. listopadu 2015 na Přírodovědecké fakultě,


- ve dnech 23. a 26. listopadu 2015 na Fakultě humanitních studií,


- ve dnech 25. až 26. listopadu 2015 na dalších součástech UK.



Administrativní práce spojené s činností AS UK zabezpečovala kancelář AS UK:


Antonie Křížová, sekretářka Akademického senátu UK. Tajemnicí AS UK byla do své rezignace dne 15. června 2015 MUDr. Danka Humlová, následně byla jmenována od 1. září 2015 Eliška Kryčerová. V mezidobí vykonávala funkci tajemnice AS UK Mgr. Bc. Tereza Svobodová, která současně vykonávala funkci tajemnice Legislativní komise Akademického senátu UK od 26. května 2014. Předsednictvo AS UK vyhlásilo volby na dalších součástech UK, jmenovalo dílčí volební komisi a sekretariát AS UK tyto volby organizačně zajistil.


Na činnosti senátu se svou činností zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:



Komise



Předseda komise



Ediční



Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D. (FF)



Ekonomická



Mgr. Martin Kuthan, Ph.D. (PřF)



Legislativní



JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)



Petiční



Mgr. Jan Chromý, Ph.D. (FF)



Sociální



Mgr. Peter Korcsok (MFF)



Studijní



Mgr. David Hurný (PřF)




Funkci rektora UK vykonával prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (dále jen J. M. pan rektor), který se pravidelně účastnil zasedání AS UK a zasedání předsednictva AS UK.


Na zasedání dne 6. února 2015 proběhly volby nového předsednictva AS UK, ustanovení komisí a následná volba jejich jednotlivých předsedů, dále se věnoval AS UK jednomu právnímu jednání a návrhu Volebního a jednacího řádu PedF čj. 36/2015.


Na zasedání AS UK dne 27. března 2015 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat člena Vědecké rady CERGE doc. PhDr. RNDr. Jakuba Steinera, M. A., Ph.D. Po rezignaci Mgr. Cyrila Broma, Ph.D. (MFF) na pozici zástupce za MFF UK na sněmu Rady vysokých škol (RVŠ) delegoval AS UK na jeho místo PhDr. RNDr. Josefa Stránského, Ph.D. (MFF). AS UK vyslovil souhlas s nominací Mgr. Jakuba Marka,Ph. D. (FHS) do Grantové agentury UK. Dále AS UK souhlasí s nominací MUDr. Josefa Fontany (3. LF), Mgr. Davida Hurného (PřF), Bc. Karla Chlouby (FHS), Mgr. Petera Korcsoka (MFF), Jana Málka (FSV), Mgr. Davida Pavlorka (FF), Veroniku Trtkovou (PF) do hodnotící komise dle Pravidel podpory zájmové činnosti studentů, kam také do kontrolní komise nominovalo Mgr. Romana Šolce (PřF). Na březnovém zasedání AS UK také schválil rozpočet pro rok 2015 a rozpis dotací a příspěvků na UK pro rok 2015.


Na svém zasedání AS UK dne 15. května 2015 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko ke krokům J. M. pana rektora ve věci nejmenování profesorů prezidentem republiky. Dále AS UK vyzvalo absolventy UK, aby, pamětliví svého promočního slibu, aktivně bránili jakémukoli uplatňování státní moci mířícímu proti akademickým svobodám nebo narušujícímu samosprávu veřejných vysokých škol a apeluje na veřejnost, aby podpořila veřejné vysoké školy v úsilí uchovat hodnoty, jež jsou základem kvalitního fungování vysokých škol ku prospěchu celé společnosti. Dále členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k nominaci doc. Ing. Františka Zahálky, Ph.D. (FTVS) a Dalibora Neckáře (PedF) do Komise pro přidělování startovacích bytů.


Na svém zasedání AS UK dne 26. června 2015 schválil Výroční zprávu o činnosti a Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2014 a také schválil Dlouhodobý záměr UK 2016-2020.


Během léta bylo předsednictvo AS UK zmocněno jednat v neodkladných záležitostech jménem AS UK. Předsednictvo AS UK jednalo na dvou zasedáních, 11. srpna 2015, 2. září 2015 a jednom mimořádném zasedání 5. října 2015, během nichž se kladně vyjádřilo k předloženým výběrovým řízením a dílčím smlouvám např.: Smlouvě o úplatném zřízení služebnosti inženýrské sítě v rámci projektu BIOCEV. Podklady k jednáním byly před zasedáním předsednictva AS UK doručeny členům Ekonomické komise AS UK, která se jimi zabývala a předseda Ekonomické komise AS UK Mgr. Martin Kuthan, Ph.D. vždy v den konání zasedání předsednictva AS UK sdělil stanovisko komise k jednotlivým návrhům.


Na svém zasedání dne 23. října 2015 schválil AS UK Principy rozdělování příspěvků a dotací na UK pro rok 2016. AS UK vyjádřil dále kladné stanovisko k nominaci doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D. do Vědecké rady UK. Členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat  MuDr. Milana Prášila, MBA na pozici kancléře UK. Vyjádřili také kladné stanovisko ke jmenování MUDr. Josefa Fontany (3. LF) a Lukáše Kostínka (PF) do Kontrolní komise Studentské unie UK. Dále schválilo jmenování Mgr. Martina Kuthana, Ph.D. (PřF) do Kontrolní komise dle Pravidel podpory zájmové činnosti studentů.


Na svém zasedání dne 11. prosince 2015 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat členem Vědecké rady UK prof. Dr. Josefa Dolistu, Th.D., Ph.D. Dále AS UK vyjádřil kladné stanovisko ke jmenování PhDr. Davida Emlera, Ph.D. (FSV), Mgr. Jana Kukly (PřF) a Bc. Michala Zimy (PřF) do Rady kolejí a menz. AS UK projednal návrh na změnu jednacího řádu Etické komise UK změnou Opatření rektora č. 27/2013 a k navržené změně neměl připomínky. AS UK vzal na vědomí předložený návrh struktury programů na podporu vědy na UK od roku 2017 jako základ pro další rozpracování.


AS UK ve svém volebním období od února 2015 do ledna 2016 věnoval velkou pozornost hospodaření univerzity. AS UK kontroloval hospodaření Univerzity s majetkem a projednal návrhy na čerpání prostředků z celouniverzitních rezerv. Nejdůležitějšími body bylo projednání rozpočtu UK pro rok 2015 a jednání o principech rozdělování příspěvků a dotací na Univerzitě pro rok 2016.


AS UK se v tomto období také věnoval legislativní činnosti. V uplynulém volebním období bylo senátu předloženo 11 návrhů vnitřních předpisů Univerzity. Změny se týkaly poplatků spojených se studiem, AS UK schválil i nový Ediční řád UK a novelizoval svůj Volební a jednací řád.  Během roku projednala také Legislativní komise senátu mnoho návrhů vnitřních předpisů fakult a součástí. Schváleno bylo v rámci systematického přepracování mnoho nových organizačních řádů dalších součástí. Komise poskytla některým fakultám také konzultace jejich návrhů, díky kterým byly jejich změny následně schváleny.


Ekonomická komise AS UK se také velmi intenzivně věnovala právním jednáním, změně Statutu UK, dále pak návrhu rozpočtu UK pro rok 2015, návrhu rozpisu dotací a příspěvků na UK v roce 2015 dodatku k Principům rozdělování příspěvků a dotací na UK pro rok 2016, Návrhu struktury programů na podporu vědy na UK od roku 2017, prodloužení termínu vratky mimořádného příspěvku poskytnutého fakultám na předfinancování projektů v rámci výzvy 3.4 OP VaVpI, a mnohočetným opatřením rektora.


Sociální komise se na svých zasedáních zabývala sociálními otázkami, žádostmi na podporu zájmové činnosti studentů, poplatky spojenými se studiem, změnou Řádu pro poskytování ubytovacích a stravovacích služeb a novým opatřením rektora Statutu stipendia Václava Havla a návrhem opatření rektora ve věci Vybírání úhrad za úkony, novelou vnitřního předpisu UK, Pravidel podpory zájmové činnosti studentů UK a informacemi z KaM.


Ediční komise se věnovala návrhu Edičního řádu UK, materiálu o jednotném vizuálním stylu na UK a průběžně konzultovala s vedením UK prezentaci Univerzity na veletrhu Gaudeamus. Na zasedáních se také diskutovalo o predátorských časopisech.


Studijní komise se věnovala především dále prostupnosti studia a harmonogramu akademického roku, Řádu pro hodnocení výuky studenty UK a jeho výsledkům, poplatkům za studium, úspěšnosti/neúspěšnosti studia na UK a programu START, GA UK či Erasmus +.


Petiční komise se zabývala podnětem z Ústavu etnologie FF UK a podnětem k publikační činnosti prof. Lenky Šulové. Podnět týkající se oboru Čeština pro cizince na FF UK shledala komise jako neodůvodněný.


Tajemnice a tajemnice legislativní komise se účastnily pravidelně zasedání pracovních komisí AS UK, pořizovaly zápisy a staraly se o sekce jednotlivých komisí v rámci webových stránek AS UK.


Předsednictvo AS UK setrvalo v posílání pozvánek na zasedání AS UK a vyvěšování podkladových materiálů elektronicky na webové stránky senátu, promítání elektronických prezentací během zasedání AS UK a také v neformálním pokračování jednání po zasedání AS UK s občerstvením. Předsednictvo AS UK se pravidelně setkávalo s předsedy pracovních komisí AS UK a také den před zasedáním AS UK setrvalo v organizování předsenátních posezení pro senátory.


V říjnu 2015 absolvovalo předsednictvo AS UK výjezdní zasedání na Lékařskou fakultu a Farmaceutickou fakultu v Hradci Králové, kde se účastnilo otevření nových prostor výukového a výzkumného centra Mephared.




PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.


předseda AS UK v Praze




Vypracovala: Eliška Kryčerová, tajemnice Akademického senátu UK






Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám