Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2014 - leden 2015

Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2014 - leden 2015


Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze (dále jen AS UK) v tomto funkčním období jednal na sedmi zasedáních: dne 7. února 2014, 21. března 2014, 6. června 2014, 10. října 2014, 21. listopadu 2014, 12. prosince 2014 a 23. ledna 2015.


Předsednictvo senátu pracovalo ve složení:


Předseda AS UK:

PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D. (FSV)


Místopředseda AS UK:           

Mgr. Martin Holý (HTF)


Členové předsednictva:          

Prof. MUDr. Zuzana Červinková, CSc. (LF HK)

MUDr. Josef Fontana (3. LF)

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)

Doc. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS)


Předsednictvo AS UK jednalo na dvaceti řádných zasedáních dne 7. února 2014 (2 x), 11. března 2014, 22. dubna 2014, 26. května 2014, 6. června 2014, 12. června 2014, 16. července 2014, 6. srpna 2014, 10. září 2014, 30. září 2014, 10. října 2014, 19. listopadu 2014, 21. listopadu 2014, 2. prosince 2014, 12. prosince 2014, 12. ledna 2015, 23. ledna 2015, 27. ledna 2015 a 6. února 2015 a jednom mimořádném zasedání dne 14. listopadu 2014. Zápisy z nich byly rozesílány členům AS UK a zveřejňovány na webových stránkách senátu.


Předsednictvo AS UK dne 6. června 2014 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do senátu univerzity ve 3. sboru. Volby se konaly

- ve dnech 8. až 11. listopadu 2014 na Katolické teologické fakultě,

- ve dnech 11 a 12. listopadu 2014 na 1. lékařské fakultě,

- ve dnech 12. a 13. listopadu 2014 na 3. lékařské fakultě,

- ve dnech 18. a 20. listopadu 2014 na Fakultě tělesné výchovy a sportu,

- ve dnech 25. až 28. listopadu 2014 na Pedagogické fakultě.


Administrativní práce spojené s činností AS UK zabezpečovala kancelář AS UK:


Antonie Křížová, sekretářka Akademického senátu UK. Tajemnicí AS UK byla do své rezignace dne 26. května 2014 Mgr. Lenka Pošíková, následně byla jmenována Danka Humlová. Bc. Tereza Svobodová, B. A., vykonávala funkci tajemnice Legislativní komise Akademického senátu UK od 26. května 2014.


Na činnosti senátu se svou činností zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:


Komise


Předseda komise


Ediční


Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D. (FF)


Ekonomická


Mgr. Martin Kuthan, Ph.D. (PřF)


Legislativní

JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)


Petiční


Mgr. Jan Chromý, Ph.D. (FF)


Sociální


Mgr. David Hurný (PřF)


Studijní


Mgr. Roman Šolc (PřF)



V únoru 2014 spolu se začátkem nového volebního období v AS UK začalo také funkční období nového rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA (dále jen J. M. pan rektor), který se pravidelně účastnil zasedání AS UK a zasedání předsednictva AS UK.


Na svém zasedání dne 7. února 2014 vyjádřil AS UK kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat prof. JUDr. Aleše Gerlocha, CSc. prorektorem pro akademické kvalifikace, prof. RNDr. Jana Hálu, DrSc. prorektorem pro rozvoj, doc. RNDr. Jana Konvalinku, CSc. prorektorem pro vědeckou činnost, prof. PhDr. Martina Kováře, Ph.D. prorektorem pro vnější vztahy, doc. MUDr. Milenu Králíčkovou, Ph.D. prorektorkou pro studijní záležitosti, prof. PhDr. Lenku A. Rovnou, CSc. prorektorkou pro evropskou problematiku, prof. PhDr. Ing. Jana Royta, Ph.D. prorektorem pro tvůrčí a ediční činnost, prof. MUDr. Jana Škrhu, DrSc. prorektorem pro zahraniční styky a mobilitu a prof. PhDr. Stanislava Štecha, CSc. prorektorem pro koncepci studia.


Na zasedání AS UK dne 21. března 2014 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat členy Vědecké rady UK. Po rezignaci Mgr. Miroslava Jašurka na pozici zástupce UK v Studentské komoře Rady vysokých škol (SK RVŠ) delegoval AS UK na jeho místo Mgr. Miroslava Makajeva (PF). Náhradníkem zástupce se stal člen AS UK Mgr. Vilém Anzenbacher (PF). AS UK vyslovil souhlas s nominací Bc. Anny Matys (FF) a MUDr. Josefa Fontany (3. LF) na zástupce studentů v kolegiu rektora, členem kolegia se následně stal MUDr. Josef Fontana (3. LF). Na březnovém zasedání AS UK také schválil rozpočet pro rok 2014 a rozpis dotací a příspěvků na UK pro rok 2014.


Na svém zasedání AS UK dne 6. června 2014 členové AS UK vyjádřili kladné stanovisko k návrhu J. M. pana rektora jmenovat kvestorkou UK Ing. Miroslavu Oliveriusovou. AS UK schválil Výroční zprávu o činnosti a Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2013. Schválením dílčí změny Přílohy č. 2 Statutu UK se z Centra pro otázky životního prostředí (COŽP) stal vysokoškolský ústav, v souvislosti s touto změnou schválil AS UK návrh na jmenování Vědecké rady COŽP.


Během léta bylo předsednictvo AS UK zmocněno jednat v neodkladných záležitostech jménem AS UK. Předsednictvo AS UK jednalo na třech zasedáních, 16. července 2014, 6. srpna 2014 a 10. září 2014, během nichž se kladně vyjádřilo k předloženým výběrovým řízením a dílčím smlouvám k projektům Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Podklady k jednáním byly před zasedáním předsednictva AS UK doručeny členům Ekonomické komise AS UK, která se jimi zabývala a předseda Ekonomické komise AS UK Mgr. Martin Kuthan, Ph.D. vždy v den konání zasedání předsednictva AS UK sdělil stanovisko komise k jednotlivým návrhům.


V zimním semestru akademického roku 2014/2015 předsednictvo AS UK zintenzivnilo konání zasedání AS UK, která se konala každý měsíc. Důvodem byla zejména narůstající agenda kolem OP VaVpI.


Na svém zasedání dne 21. listopadu 2014 delegoval AS UK své zástupce do Rady vysokých škol pro volební období 2015 – 2017. Zástupcem do sněmu a předsednictva RVŠ se stal prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF), zástupcem do sněmu RVŠ se stal doc. Ing. František Zahálka, Ph.D. (FTVS), zástupcem ve Studentské komoře RVŠ se stal Bc. Michal Zima (PřF) a náhradníkem zástupce do SK RVŠ se stal Jakub Polách (3. LF).


Na svém zasedání dne 12. prosince 2014 projednal AS UK návrh na uvolnění mimořádného příspěvku pro UK a schválil uvolnění částky 5 580 tis. Kč na kofinancování projektu sportovního areálu UK FTVS Veleslavín. AS UK také vyjádřilo kladné stanovisko k návrhu Jednotného vizuálního stylu na UK, které členům AS UK předložil prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D., prorektor pro vnější vztahy.


Na zasedání AS UK dne 23. ledna 2015 schválili členové AS UK Principy rozdělování příspěvků a dotací na UK pro rok 2015. AS UK vyjádřil záporné stanovisko k programu START, který členům AS UK předložil doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prorektor pro vědeckou činnost.


AS UK ve svém volebním období od února 2014 do ledna 2015 věnoval velkou pozornost hospodaření univerzity. AS UK kontroloval hospodaření univerzity s majetkem a projednal návrhy na čerpání prostředků z celouniverzitních rezerv. Nejdůležitějšími body bylo projednání rozpočtu UK pro rok 2014 a jednání o principech rozdělování příspěvků a dotací na univerzitě pro rok 2015. Ekonomická komise AS UK se také velmi intenzivně věnovala právním jednáním k projektům v rámci OP VaVpI a k právním jednáním vztahujícím se k výstavbě Biotechnologického a biomedicínského centra AV ČR a UK ve Vestci  - BIOCEV v rámci OP VaVpI.


AS UK se v tomto období také věnoval legislativní činnosti. V uplynulém volebním období bylo senátu předloženo sedm návrhů vnitřních předpisů Univerzity. Změny se týkaly výše poplatků za studium a jejich vybírání, zrušení omezení příplatků za vedení v rámci Vnitřního mzdového předpisu, výše zmíněné změny Centra pro otázky životního prostředí na vysokoškolský ústav, nových Pravidel pro podporu zájmové činnosti studentů UK a předložena byla také rozsáhlejší novela Řádu pro hodnocení výuky studenty UK. Během roku projednala také Legislativní komise senátu mnoho návrhů vnitřních předpisů fakult a součástí. Schváleno bylo v rámci systematického přepracování mnoho nových organizačních řádů dalších součástí. Komise poskytla některým fakultám také konzultace jejich návrhů, díky kterým byly jejich změny následně schváleny.


Sociálními otázkami se zabývala Sociální komise, která se na svých zasedáních jednala o žádostech na podporu zájmové činnosti studentů, o poplatcích spojených se studiem a o novém opatření rektora k zásadám pro poskytování podpory zájmové činnosti studentů a o návrhu opatření rektora ve věci stipendií na podporu ubytování.


Ediční komise se věnovala materiálu o jednotném vizuálním stylu na UK a průběžně konzultovala s vedením UK prezentaci Univerzity na veletrhu Gaudeamus. Na zasedáních se také diskutovalo o budoucnosti repozitářů UK a o novém designu webových stránek UK.


Studijní komise se věnovala především připravované novele vysokoškolského zákona, dále novému Řádu pro hodnocení výuky studenty UK a jeho výsledkům, poplatkům za studium a navrhovanému programu START.


Podnětem ohledně zveřejňování výsledků hodnocení výuky studenty se zabývala Petiční komise. Komise na svém dalším zasedání jednala především o mechanismu podávání a projednávání podnětů v budoucnosti tak, aby byla například zachována anonymita předkladatele.


Pracovní komise AS UK dostaly větší administrativní podporu od sekretariátu AS UK. Tajemnice a legislativní tajemnice se účastnily pravidelně jejich zasedání, pořizovaly zápisy a staraly se o sekce jednotlivých komisí v rámci webových stránek AS UK.


Během léta proběhla v souvislosti s přechodem na nový design univerzitních stránek také úprava stránek senátu www.senat.cuni.cz. Stránky se staly přehlednějšími a byly doplněny mnohé chybějící informace, případně staré byly aktualizovány. Předsednictvo AS UK začalo posílat pozvánky na zasedání AS UK i podkladové materiály elektronicky, vytvořilo nové webové prostředí pro členy AS UK a nový adresář s novými fotografiemi členů AS UK, zřídilo doménu senat.cuni.cz u společnosti Google Inc., která by měla do budoucna zlepšit vnitřní komunikaci AS UK, během zasedání AS UK se začaly promítat elektronické prezentace. Po zasedání bylo pro senátory připraveno občerstvení, u kterého mohli pokračovat v jednání neformálně. Předsednictvo AS UK se pravidelně setkávalo s předsedy pracovních komisí AS UK a také den před zasedáním AS UK začalo organizovat předsenátní posezení pro senátory.


V červnu 2014 absolvovalo předsednictvo AS UK výjezdní zasedání na Lékařskou fakultu a Farmaceutickou fakultu v Hradci Králové, kde se setkalo s předsednictvy AS obou fakult a prohlédlo si nové prostory výukového a výzkumného centra Mephared, v říjnu 2014 se zástupci z předsednictva AS UK zúčastnili také otevření výukového areálu UniMeC na Lékařské fakultě v Plzni.


V prosinci 2014 uspořádalo předsednictvo AS UK setkání předsednictev akademických senátů pražských veřejných vysokých škol. Tohoto setkání se zúčastnili zástupci předsednictev AS Vysoké školy ekonomické, Vysoké školy chemicko-technologické, České zemědělské univerzity, Českého vysokého učení technického. Účastníci si vyměnili cenné zkušenosti o fungování akademické samosprávy i chodu univerzit obecně a shodli se na potřebě další spolupráce pražských vysokých škol.


PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.

předseda AS UK v Praze


Vypracovala: Danka Humlová, tajemnice Akademického senátu UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám