Zpráva o činnosti AS UK za období únor 2012 - leden 2013


Zpráva o činnosti AS UK

za volební období únor 2012 – leden 2013



Akademický senát Univerzity Karlovy v tomto funkčním období jednal na šesti řádných zasedáních: 10. února, 30. března, 8. června, 19. října, 7. prosince 2012 a 18. ledna 2013, a jednom mimořádném zasedání 8. června 2012.




Předsednictvo senátu pracovalo ve složení:


Předseda AS UK             Prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. (MFF)


Místopředseda AS UK      MUDr. Josef Fontana (3.LF)


Členové předsednictva    JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF)


                                  PhDr. Jakub Jeřábek (FSV)


                                  Bc. Martin Holý (HTF) kromě 2. až 19. října 2012


                                  Prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. (KTF)


Předsednictvo AS UK jednalo na patnácti řádných zasedáních: 10. února, 20. a 30. března, 9. a 28. května, 8. června, 8. a 14. srpna, 9. a 19. října, 27. listopadu, 7. prosince 2012, 8., 18. a 30. ledna 2013 a jednom mimořádném 10. ledna 2013.




Předsednictvo AS UK dne 28. května 2012 vyhlásilo volby do AS UK na fakultách zařazených pro účely voleb do senátu univerzity v 1. sboru. Volby se konaly


- ve dnech 13. a 14. listopadu 2012 na Lékařské fakultě v Plzni,


- ve dnech 13. a 14. listopadu 2012 na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové,


- ve dnech 6. a 7. listopadu 2012 na Evangelické teologické fakultě,


- ve dnech 28. – 30. listopadu 2012 na Fakultě sociálních věd,


- ve dnech 5. a 6. listopadu 2012 na Přírodovědecké fakultě,


- ve dnech 26. – 29. listopadu 2012 na Fakultě humanitních studií a


ve dnech 21. a 22. listopadu 2012 na dalších součástech Univerzity Karlovy.




Administrativní práce spojené s činností senátu zabezpečovala kancelář senátu:


- Mgr. Daniel Feranc, Ph.D., tajemník senátu a


- Antonie Křížová, sekretářka senátu.




Na činnosti senátu se svou činností zásadním způsobem podílely tyto pracovní komise:


     komise             předseda


- Ediční              Juraj Juhás (PF, únor - srpen)


                               Adam Jaroš(2.LF, srpen až únor)


- Ekonomická -    Mgr. Martin Kuthan, Ph.D. (PřF),


- Legislativní -     JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF),


- Petiční             Mgr. Miroslav Makajev (PF)


- Sociální -         Mgr. Marek Radecki (MFF),


- Studijní -         Mgr. Roman Šolc (PřF)




V tomto volební období Akademický senát Univerzity Karlovy věnoval velkou pozornost hospodaření univerzity. Nejdůležitějším úkonem v ekonomické oblasti bylo projednání rozpočtu UK, rozpisu státní neinvestiční dotace a příspěvků na UK, které Akademický senát schválil na svém zasedání dne 30. března 2012. Akademický senát se také systematicky věnoval projednávání právních úkonů. Za zmínku stojí právní úkony vztahující se k výstavbě Výukového a výzkumného centra UK v Hradci Králové a k výstavbě Univerzitního medicínského centra Lékařské fakulty v Plzni v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Akademický senát na svém zasedání 8. června a 19. října projednal a schválil Rozpis finančních prostředků na Programy rozvoje vědních oblastí. Akademický senát si vyžádal zpřístupnění přihlášek do Programu, které na zasedání předsednictva 8. ledna 2013 předal rektor senátu v elektronické podobě k možnosti prezenčního zpřístupnění na sekretariátu senátu.




Důležitými úkony senátu v uplynulém období v oblasti samosprávy bylo schválení návrhu na jmenování nových členů Vědecké rady UK, projednání Výroční zprávu o činnosti UK a Výroční zprávu o hospodaření UK za rok 2011. V uplynulém volební období senát projednal Aktualizaci Dlouhodobého záměru UK, na zasedání dne 19. října 2012, a požádal vedení univerzity o předložení zprávu o plnění Dlouhodobého záměru, kterou projednal 18. ledna 2013.




Akademický senát se v tomto období také věnoval legislativní oblasti. V uplynulém období Legislativní komise senátu projednala 28 návrhů vnitřních předpisů fakult a součásti a 13 návrhů doporučila senátu ke schválení. Kromě čtyř předpisů FTVS byla v uplynulém období ukončena depurace vnitřních předpisů fakult.


V uplynulém volebním období byly Akademickému senátu předloženy návrh vnitřních předpisů Univerzity: Dílčí změna Řádu celoživotního vzdělávání, která byla senátem projednána a schválena 8. června 2012, Dílčí změna Přílohy č. 10 Statutu UK, Dílčí změna Zásad používání a ochrany znaku UK a Dílčí změna Stipendijního řádu, která byly schváleny 18. ledna 2013. Pro Dílčí změny Statutu UK se při hlasování na zasedání 18. ledna 2013 vyslovilo 35 členů senátu, což nepostačilo pro schválení tohoto předpisu.




Akademický senát věnoval pozornost také sociálním otázkám. Sociální komise senátu se na svých zasedáních zabývala žádostmi o podporu zájmové činnosti studentů, sledovala přípravu realizace projektu UK-TV a otázkou prezentace Univerzity na veletrhu Gaudeamus. Senát projednal a schválil rektorem předložený návrh valorizace stipendií.




Prostřednictvím ediční komise se senát zabýval přípravou nové ediční politiky univerzity. Byla vypracována celouniverzitní anketa ke studijním materiálům a sonda do dostupnosti studijních materiálů. Komise dále aktivně konzultovala připravované změny Zásad používání a ochrany znaku UK a zasadila se za indexaci dokumentů v digitálním repozitáři UK internetovými vyhledávači.




Senát s velkou pozorností sledoval senát činnost Rady vysokých škol (RVŠ). Delegát do Studentské komory RVŠ, Mgr. Miroslav Jašurek, zastával funkci předsedy Studenstké komory RVŠ a místopředsedy RVŠ. Předseda senátu vykonával funkci předsedy pracovní komise RVŠ - předsedové akademických senátů vysokých škol. Na lednovém zasedání senát delegoval nového náhradníka do Studentské komory Rady vysokých škol Mgr. Miroslava Makajeva.




Senát s velkou pozorností sledoval přípravu věcného záměru zákona o finanční pomoci studentů a věcného záměru vysokoškolského zákona a opakovaně se k jejich přípravě vyjadřoval a na začátku roku se aktivně zúčastnil protestních akcí. O této problematice jednal na březnovém zasedání s tehdejším náměstkem pro výzkum a vysoké školství prof. Ing. Ivanem Wilhelmem, CSc. Se stejnou pozorností se senát věnuje přípravě novely vysokoškolského zákona, o čemž mimo jiné svědčí i devadesáti minutová diskuse na lednovém zasedání na toto téma se současným náměstkem pro výzkum a vysoké školství Mgr. et Mgr. Tomášem Hrudou.










prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.


předseda AS UK v Praze




Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, Ph.D., tajemník AS UK




Poslední změna: 21. leden 2018 23:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám